Oszlopos Szent Simeon bazilikája maradéka is megrongálódott Szíriában

0
565
The Cathedral of Saint Simeon Stylite, known as either Qalaat Semaan or Deir Semaan, is seen damaged following last week's 7.8-magnitude earthquake, in the northwestern Aleppo province on February 19, 2023. (Photo by Mohammed AL-RIFAI / AFP)

Amit őszintén megsiratok, az Oszlopos Szent Simeon bazilikája Szíriában. 1500 éve állt a helyén és a mostani földrengés a „szent maradékot” is megrongálta.

Az ősi bazilika 2011 óta az UNESCO Világörökség része, Észak Szíriában, Aleppó városától 30 km-re északnyugatra fekszik, éppen a mostani földrengés zónájában.

Azon a helyen épült, ahol Sztilita (sztülosz görögül oszlop), Oszlopos Szent Simeon élt, a nagy keleti aszkéták egyike, aki a hagyomány szerint 42 évet töltött imádságban itt egy 13 méter magas oszlop tetején. ,,Kimagasló” tekintélyét azonban életszentségének és bölcs lelki tanácsainak köszönhette, hiszen nemcsak egyszerű emberek ezrei látogatták, hanem uralkodók és pátriárkák is.
Amikor 459-ben meghalt, nem sokkal később Zénón bizánci császár egy hatalmas templom és kolostor-együttest emeltetett 476 és 491 között. A szent oszlopa köré nyolcszögletű épületet húztak, amelyhez négy irányban négy bazilikát építettek hozzá, mely így kereszt alakot formázott.

Az első hét képen az egykori kolostor-együttest láthatjuk a földrengés okozta károkkal, míg a többi a korábbi állapotában mutatja.

(vl)

Forrás: Vatican News