Megyei farsangbúcsúztató Csíkszeredában

0
940
Fotók: Csúcs Mária

Tizenkét hagyományőrző farsangbúcsúztató csoportot látott vendégül Csíkszereda önkormányzata és a városhoz tartozó Csobotfalva. Csúcs Mária képriportját láthatják.

A Hargita megyei Kulturális Központ a megyeszékhelyen szervezte meg a 31. megyei farsangbúcsúztatót.

A csíksomlyói kegytemplom melletti parkolóban tartott ünnepélyes megnyitón a szervezők mellett Timár Asztrik ferences szerzetes is köszöntötte a résztvevőket. Az alakoskodó, vidám társaság ezt követően szétszéledt a településen, zene kíséretében vonultak végig az utcákon, hogy minél többen bekapcsolódhassanak a rendezvénybe. A tereken, útkereszteződéseknél terített asztalokkal várták a vendégeket. A vendéglátók farsangi ínyencségekkel kedveskedtek a hangulatos jelmezes téltemető előadások bemutatóinak. Csobotfalvától Zsögödig, a Mikó vártól Taplocáig, minden helyszínen fergeteges tánccal zárult az utcai ünneplés. Az ostorcsattogtató maskarások a farsang temetése mellett a telet is sikeresen elűzték, a szemerkélő esőben elolvadt a hó a városban.

A résztvevő hagyományőrzők (Kászonaltíz, Alsósófalva, Csíkszentsimon, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkszentdomokos, Csíkszentkirály, Szentegyháza, Gyergyóremete, Csíkmenaság, Gyergyóditró, Gyergyószárhegy hagyományőrző csoportjai) emléklapot kaptak ajándékba, és átadták a stafétát is a jövő évi szervezőknek. 2024-ben Csíkszentkirályon lesz a megyei közös farsangbúcsúztató. 

Csúcs Mária