Véget ért a papok 15. teremfoci Európa-bajnoksága Temesváron

1
931
Fotók: a temesvári egyházmegye sajtóirodája

„Azt kívánom nektek, hogy legyetek csapatjátékosok…” – Ferenc pápa üdvözlő leveléből származnak ezek a szavak, amelyet a temesvári főpásztorhoz és az összes résztvevőhöz címzett a Temesváron február 13-17. között megrendezett 15. papi futsal (teremfoci) Európa-bajnokság alkalmából. Ez a bajnokság sem elsősorban a verseny-, sokkal inkább a csapatszellemről, a nemzetközi kapcsolatok ápolásáról és a közösségi, keresztényi együttműködés megéléséről szólt. A győztesnek járó kupát a lengyel papok csapata vihette haza.

A bajnokság utolsó napján a résztvevő papok a temesvár-erzsébetvárosi Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban koncelebráltak a szentmisén. A főcelebráns Aurel Percă bukaresti érsek és metropolita volt. A szentmise zenei szolgálatát Denis Moldovan temesvár-belvárosi orgonista, Kelemen Krisztián temesvár-erzsébetvárosi orgonista és a temesrékási Laudate Dominum kórus tagjainak egy csoportja látta el Cosmin Pelics vezetésével. Bevezetőjében Pál József Csaba megyés püspök üdvözölte a bukaresti főegyházmegye főpásztorát, majd a külföldről érkezett papoknak bemutatta a helyi plébániatemplomot, valamint a romániai római katolikus és görögkatolikus egyházmegyék felosztását. A bukaresti metropolita érsek olasz nyelven mondott szentbeszédet.
A szentmisét követően folytatódtak a mérkőzések a Constantin Jude Sportcsarnokban, ahol a jelenlévők az első három helyért játszottak, valamint kialakult a végső rangsor is.

Mind egy nagy csapat tagjai: Isten szolgái

A bolgár személyi plébánia (Notre Dame) templomában február 13-án, hétfőn püspöki szentmisével nyitották meg a bajnokságot. A játékosokat nagy izgalommal várták a temesvári bolgár közösség tagjai, akik több napon át készültek a mintegy 220 lelkipásztor fogadására. A résztvevők körmenetben érkeztek a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomból a Notre Dame-templomhoz. A szentmisét Pál József Csaba megyés püspök celebrálta, szentbeszédet angol és olasz nyelven Kiss-Rigó László szeged-csanádi főpásztor mondott. A szentmise kezdetén Pál József Csaba felolvasta Ferenc pápa üdvözlő levelét, amelyet a temesvári főpásztorhoz és az összes résztvevőhöz címzett a bajnokság alkalmából.

Mindkét püspök közvetlen hangon üdvözölte Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Kazahsztán, Koszovó, Montenegró, Lengyelország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Románia papjait, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek ezen a szép versenyen. A csapatok tagjai nem csupán a futball szeretetéről és labdavezetési készségeikről tettek tanúbizonyságot, hanem arról is, hogy annak ellenére, hogy a futballpályán valódi versenyszellem uralkodik, valójában egyetlen csapatot alkotnak: ők Isten és az emberek szolgálatára felszentelt lelkipásztorok nagy családjának tagjai. A közösség és a sportszerű játék szellemének fontosságát hangsúlyozta szentbeszédében Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is, aki a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságon szerzett szép élményét osztotta meg a jelenlévőkkel, amikor a Magyarország-Portugália mérkőzés előtt imát vezetett a lyoni Szent János székesegyházban. A szentmise végén Gheorghe Nacov, a Bánsági Bolgár Szövetség parlamenti képviselője e közösség nevében üdvözölte a jelenlévőket, és sok sikert kívánt minden csapatnak.

A teremlabdarúgó-bajnokság második napján megkezdődtek az A, B, C és D csoport mérkőzései, amelyeket a temesvári Nyugati Egyetem Oituz utcai sportcsarnokában és a Constantin Jude Sportcsarnokban (Olimpia csarnok) játszottak. A verseny kezdete előtt az egybegyűlt papok a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban szentmisén koncelebráltak, amelynek főcelebránsa Pál József Csaba megyés püspök volt. A Constantin Jude sportcsarnokban játszott az első mérkőzésen Románia és Szlovákia csapata lépett pályára. Az első gólt a házigazda Románia csapata szerezte, a mérkőzés 2-2-es döntetlennel zárult. A bajnokság harmadik napján a csapatok a máriaradnai kegyhelyre látogattak, ahol a bazilikában szentmisén koncelebráltak. A liturgia főcelebránsa Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt, aki bevezetőjében örömét fejezte ki, hogy ennyi sportbarát oltártestvérrel találkozhatott. Szentbeszédében a gyulafehérvári érsek a II. vatikáni zsinat Gaudium et spes – Az egyház a mai világban kezdetű konstitúcióját említette, amely a következőképpen fogalmaz a sporttal kapcsolatosan: „Használja is fel mindenki helyesen a szabad időt a kikapcsolódásra, lelki és testi egészségének növelésére. Erre való a kedvtelésből végzett foglalatosság és ismeretszerzés, idegen tájak felkeresése (turizmus), amely tágítja az ember látókörét és egymás megismerésével gazdagítja az embereket; továbbá a sport és a sportrendezvények, amelyek megkönnyítik az egyén és a közösség lelki egyensúlyának megőrzését és testvéries kapcsolatokat hoznak létre minden rendű és rangú, bármely nemzethez tartozó és különböző fajú emberek között. A keresztények tehát vegyenek részt a kultúrának korunkra jellemző megnyilatkozásaiban és tömegmozgalmaiban, hogy azokat emberies és keresztény szellem hassa át.” (61). A liturgia zenei szolgálatát Andreea Bodroghi kántor látta el.
A szentmise után a bajnokságban résztvevő papok megtekinthették a máriaradnai ferences kolostor múzeumát.

Idén a lengyel papok voltak a legügyesebbek

A döntő előtt a temesvári ortodox papok csapata és a több európai országból érkezett római katolikus és görögkatolikus papokból álló Old Boys csapat mérkőzött meg egymással. Kapusuk Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök volt. Végül a mérkőzések eredményei alapján kialakult a helyezések sorrendje: a harmadik helyre a bosznia-hercegovinai csapat került, a negyedik Szlovákia lett, a döntő mérkőzést pedig a lengyel csapat nyerte Portugália ellen. A Román Sportklub honlapja szerint a további helyezések a következők: Horvátország, Románia, Magyarország, Koszovó, Szlovénia, Ausztria, Olaszország, Kazahsztán, Albánia, Csehország, Szerbia és Montenegró. A gólkirály címet Andre Meireles szerezte meg (Portugália, 8 gól), a legjobb kapus Damian Stala (Lengyelország), a legtechnikásabb játékos MVP Josip Papak (Bosznia-Hercegovina) lett. A fair play-díjat a Cseh Köztársaság csapata kapta. A díjakat Pál József Csaba megyés püspök nyújtotta át a résztvevőknek.

„Azt kívánom nektek, hogy legyetek csapatjátékosok; ez nemcsak a sporteredmények eléréséhez fontos, hanem ahhoz is, hogy egyházként járjunk együtt” – buzdította Ferenc pápa levelében a labdarúgást kedvelő papokat és szerzeteseket, akiknek sikerült igazi ünneppé változtatniuk a futsalbajnokság négy napját.

Forrás: a temesvári egyházmegye sajtóirodája (ITT és ITT)

1 HOZZÁSZÓLÁS