Csángó népdalok ünnepe Trunkon

0
581

Megtartották a XIX. Szeret Menti Népdalvetélkedőt Trunkon. Élménydús napot tudhatnak maguk mögött a résztvevők és szervezők egyaránt.

A csángó népdalok ünnepére került sor Trunkon, február 4-én, a XIX. Szeret menti Népdalvetélkedőn. Már a reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás a trunki Magyar Házban és a trunki kultúrotthonban, ahol a házigazdák az utolsó simításokat végezték, majd az első résztvevők is megérkeztek.

A népdalvetélkedőre idén 23 oktatási helyszínről nevezett be 55 gyerek. Képviseltette magát Bákó, Bogdánfalva, Buda, Csík falu, Diószeg, Diószén, Dumbravén, Frumósza, Gyimesbükk, Háromkút, Klézse, Kostelek, Külsőrekecsin, Lábnyik, Lészped, Magyarfalu, Máriafalva, Pokolpatak, Pusztina, Somoska, Szeret-Klézse Alapítvány, a házigazda, Trunk és első alkalommal Szőlőhegy is.

Az előző évektől eltérően nemcsak három (I-IV-es korosztály, V-VIII-as korosztály, IX-XII-es korosztály), hanem négy korosztályból vártak jelentkezőket, óvodások is benevezhettek egy-egy népdallal, de számukra nem versenyként, hanem bemutatkozási lehetőségként hirdették meg a rendezvényt, hogy ők is belekóstolhassanak a népdaléneklés élményébe.

Ghiur Paulina, trunki hagyományőrző és Bodó-Demeter Roxána, trunki pedagógus köszöntötte a szép számban egybegyűlteket, majd felkérék Pogár Lászlót, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége elnökét, hogy nyissa meg a rendezvényt. Őt követte a pusztinai Timaru Florin, a tavalyi népdalvetélkedő nyertese, aki csengő énekével megadta az esemény alaphangulatát. A zsűritagok bemutatása sem maradt el, akik egyrészt Székelyföldről érkező szakemberek, másrészt moldvai hagyományőrzők: Györfi Erzsébet népdalénekes, énektanár Csíkszeredából; Benkő Éva óvónő, játékpedagógus, néptánctanító, Sepsiszentgyörgyről; István Ildikó népdal- és néptáncoktató tanár Sepsiszentgyörgyről; Budău Mónika trunki hagyományőrző; Tamás Magdó pusztinai hagyományőrző és Sipos Zoltán karnagy Sepsiszentgyörgyről.

Benkő Éva egy közös kis mozgásos-mondókás játékra invitált mindenkit, hogy a verseny miatti izgalom tovaszálljon a gyerekekből, a felkészítő hagyományőrzőkből, pedagógusokból. Györfi Erzsébet a hangszálak bemelegítéséről sem feledkezett meg, ami igazán jól jött minden versenyzőnek a reggeli órákban.

Mindezt követte a népdalcsokrok bemutatása. Két év online térben éneklés után ott ülhettek végre mind élőben. És volt bátorító kézszorítás, mosoly, éneklést követő tapsvihar, megnyugtató ölelés. Párhuzamosan zajlott a két-két korosztály (ovisok-elemisek együtt, V-VIII-sok és középiskolások szintén együtt) vetélkedője Bodó-Demeter Roxána és Ghiur Paulina vezetésével. Minden benevező a saját faluja népdalkincséből igyekezett bemutatni a szívéhez legközelebb állót, majd a zsűri kérésére is elénekelt egyet. Amire a versenyző gyerekek sora véget ért, olyan éneklési kedv kerekedett, hogy több hagyományőrző is „színpadra lépett”, hogy elénekelje legkedvesebb népdalát, s egyben példát mutasson tanítványainak.
Amíg a zsűritagok elvonulva egyeztettek, érveltek, a közös döntés meghozatalán dolgoztak, ebédre is sor került a kultúrotthonban. Mivel az eredmény nem egykönnyen született meg, egy rövidke táncház is belefért az ebéd utáni programba.

Az eredményhirdetés előtt a házigazdák gálaműsorát tekinthették meg a vendégek: énekes-hangszeres gyerekek mutatkoztak be, majd a felnőttek, a Róka Mihály Hagyományőrző Csoport is kedveskedett néhány népdallal.

A népdalvetélkedő zárómozzanata természetesen az eredményhirdetés, díjkiosztás volt.

A XIX. Szeret Menti Népdalvetélkedő díjazottjai
I-IV. osztályos kategória
I. díj – Farcaș Tanya, IV. osztály – Trunk
II. díj – Vaszi Anna-Regina, I. osztály – Kostelek
III. díj – Sabău Victor-Emanuel, III. osztály – Külsőrekecsin
V-VIII. osztályos kategória
I. díj – Meșterică Denisa-Gabriela, VIII.osztály – Dumbravén,
II. díj – Iștoc Răzvan, VI. osztály – Külsőrekecsin
III. díj – Spataru Darius-Emanuel, V. osztály – Pusztina
IX-XII. osztályos kategória
I. díj – Laslău Cătălina-Gabriela, XII. osztály – Buda
II. díj – Laslău Ștefania-Delia, IX. osztály – Bákó/Klézse
III. díj – Gușaș Carmen, X. osztály – Somoska
Az elmúlt évek hagyományait folytatva a KEMCSE (Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület) is ajánlott fel különdíjat a népdalvetélkedő hat résztvevőjének. KEMCSE különdíjban részesült Laslău Rita-Otilia, IV. o., Pusztina; Galaczi Márk, IV. o., Gyimesbükk; Roca Loredana, VII.o., Trunk; Szász-Katyi Gergely, VI.o., Buda; Antal István, VI.o., Gyimesbükk; Ciobotaru Alexandru Marian, XI.o., Pokolpatak.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége