A betegek világnapja Nagyváradon

0
226

Szűz Mária lourdes-i jelenésének ünnepén, február 11-én, a betegek világnapján 17 órakor a nagyváradi székesegyházban ünnepi szentmise keretében szolgáltatják ki a betegek kenetét mindazok számára, akik a szentség felvételét kérik, a szükséges felkészítésben részesültek és a plébános ajánlásával érkeznek. A szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök lesz – adta hírül a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala.

„Hány beteg és idős ember él otthon és várja, hogy meglátogassuk őket! A vigasztalás szolgálata minden megkeresztelt ember feladata, szem előtt tartva Jézus szavát: »Beteg voltam, és meglátogattatok«“ – írja Ferenc pápa a betegek 30. világnapjára írt üzenetében.

Lourdes-ban egy szegény, tanulatlan 14 éves kislánynak, Soubirous Bernadettnek 1858. február 11-én jelent meg először a Szent Szűz a városka melletti barlangnál. Mária hófehér ruhát viselt, köpenye vakító fehér volt, égszínkék öv volt derekán, lábát arany rózsa díszítette, kezében rózsafüzér volt. Tizennyolc alkalommal jelent meg a kislánynak július 16-ig, bűnbánatot és engesztelést kérve. Március 25-én nevét is elárulta: Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás.
Franciaországban gyorsan terjedt a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz Mária tisztelete, egyre nagyobb zarándoktömeg látogatta a jelenés helyét, és az ott fakadt forrást. A forráshoz látogató betegek közt kezdettől fogva tapasztaltak javulást, gyógyulást. 1862-ben bazilikát kezdtek építeni a forrás feletti sziklára, ami 1876-ra elkészült. A barlangba, a jelenések helyére − Bernadett útmutatásával − elkészült a Szűzanya szobra.
A kicsiny település világhírű zarándokhely lett, ahova milliók zarándokolnak el engesztelni, és gyógyulásért vagy megnyugvásért imádkozni. 1907-ben az ünnep bekerült a Római Kalendáriumba is.

MEGOSZTÁS