Ferenc pápa „ökumenikus zarándoklatra” érkezett Dél-Szudánba

0
372

Búcsút vett a Kongói Demokratikus Köztársaságtól, és február 3-án, pénteken délelőtt Ferenc pápa Jubába indult, hogy régóta várt, a békéért szervezett „ökumenikus zarándoklatra” Dél-Szudánba érkezzen Canterbury anglikán érsekével, Justin Welbyvel és a Skóciai Egyház Közgyűlésének moderátorával, Iain Greenshields tiszteletessel.

Ferenc pápa megérkezett Dél-Szudánba, a jubai nemzetközi repülőtérre, ahonnan ökumenikus zarándoklatra indul. Kinshasából több mint 70 újságíróval utazott együtt. A pápa búcsúja a Kongói Demokratikus Köztársaságtól jelentette a két ország felkereséséből álló 40. külföldi apostoli útja, ötödik afrikai utazása első részének végét. Ferenc pápa január 31. és február 3. között járt a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Szent II. János Pál pápa nyomdokain, aki 1980-ban és 1985-ben kereste fel az afrikai országot.

A pápa első napja Dél-Szudánban

Közvetlenül azután, hogy megérkezett Dél-Szudán fővárosában Jubába, az elnöki palotában találkozott az államfővel és az alelnökökkel. A palota kertjében találkozott a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel, akikhez első beszédét intézte. A találkozót követően az apostoli nunciatúrára hajtatott.

Soha többé erőszakot! Ferenc pápa beszéde

Az erőszak felszámolására szólított fel, amely visszafordítja a történelem menetét. Jézusnak a Getszemáni-kertben kardot rántott tanítványához intézett szavainak elfogadását kérte: „Hagyjátok abba!” (Lk 22,51). Itt az ideje, hogy kimondjuk: „Soha többet ebből”, „ha” vagy „de” nélkül. Ne legyen több vérontás, konfliktus, erőszak és kölcsönös vádaskodás azzal kapcsolatban, hogy ki a felelős ezért, ne hagyjátok többé magára a békére szomjazó népet. Ne legyen több pusztítás: itt az ideje építeni! Hagyjátok magatok mögött a háborút, és engedjétek, hogy felvirradjon a béke ideje! – kérte a pápa. A hatalom célja a közösség szolgálata. A gazdasági fellendülés terveit a bőséges erőforrások egyenlő elosztásával kell párosítani. A demokrácia feltételezi az emberi jogok tiszteletben tartását, különösen az önkifejezés szabadságához való jogot, amelyeket a törvény és a jogalkalmazás támogat. Szem előtt kell tartani, hogy igazságosság nélkül nincs béke – utalt a pápa Szent II. János Pál 2002-es béke világnapi üzenetére.

Ideje áttérni a szavakról a tettekre. Ideje lapozni: itt az ideje a sürgős és nagyon szükséges átalakulás iránti elkötelezettségnek. A béke és a kiengesztelődés folyamatához új kezdetre van szükség. A békemegállapodás és annak ütemterve megvalósítása érdekében szülessen egyetértés és történjen előrelépés! – hangsúlyozta Ferenc pápa. A megosztottságtól és konfliktusoktól sújtott világban ez az ország otthont ad a béke ökumenikus zarándoklatának, ami ritkaság. Irányváltást jelent, lehetőséget Dél-Szudán számára, hogy nyugodt vizeken folytathassa a vitorlázást, párbeszédet folytatva, kettősség és opportunizmus nélkül. Legyen ez mindenki számára alkalom a remény újjá élesztésére. Hadd értse meg minden polgár: eljött az ideje annak, hogy többé ne a gyűlölet, a törzsiség, a regionalizmus és az etnikai különbségek szennyezett vize sodorja őket. Ideje együtt vitorlázni a jövő felé! – buzdított a pápa.

Az előrelépés a találkozásból származik. Ezen az úton kell járni: tisztelni, megismerni egymást és párbeszédet folytatni. Az összeütközés barbárságától a létfontosságú találkozás kultúrája felé vezető átmenetben a fiatalok döntő szerepet játszanak. Következésképpen nyitott teret kell biztosítani számukra a találkozásra és a véleménycserére, hogy félelem nélkül ragadják meg a jövőt, ami az övék! A nőket, anyákat is, akik tudják, hogyan keletkezik az élet és védik azt, egyre inkább be kell vonni a politikai életbe és a döntéshozatali folyamatokba. A nőket tisztelni kell, mert aki erőszakot követ el egy nővel szemben, az Isten ellen követi el, aki egy nő által öltött testet.

Az ország etnikai összecsapásoktól szaggatott fiatal történelmének fel kell fedeznie a találkozás misztériumát, a teljesség kegyelmét – hangsúlyozta a pápa. Túl kell lépni a csoportokon és a különbségeken, hogy egy emberként haladhassunk előre. Egy évszázaddal ezelőtt érkeztek ezekre a partokra az első misszionáriusok, akiket idővel sok humanitárius munkás követett. A pápa megköszönte mindannyiuk értékes munkáját. Azokat a misszionáriusokat is megemlítette, akik szomorúan szembesültek a halállal, miközben életet vetettek e földön. Ne feledkezzünk meg róluk, és ne felejtsük el biztosítani számukra és a humanitárius munkások számára azt a biztonságot és támogatást, amelyre szükségük van karitatív tevékenységeikhez, hogy a jóság folyója továbbra is áradjon – kérte Ferenc pápa.

A társadalom életfolyamatának szükséges megtisztítását a korrupció elleni harc jelenti. Szükség van a szegénység elleni küzdelemre, amely termékeny talajként szolgál ahhoz, hogy a gyűlölet, a megosztottság és az erőszak gyökeret verjen. Minden civilizált ország sürgető szükséglete, hogy törődjön polgáraival, különösen a legkiszolgáltatottabbakkal és a hátrányos helyzetűekkel. Ferenc pápa utalt a Dél-Szudánban élő több millió kitelepítettre.

Nagyon vágyott ökumenikus zarándoklat

A pápa három napot tölt Dél-Szudánban egy ökumenikus zarándoklaton a békéért Canterbury anglikán érsekével és a Skóciai Egyház Közgyűlésének moderátorával. Ferenc pápa évek óta kifejezte határozott vágyát, hogy a túlnyomórészt keresztények lakta Dél-Szudánba utazzon, de az ország instabil helyzete, valamint a járvány megnehezítette a látogatási terveket. 2019 áprilisában a pápa lelkigyakorlatot vezetett a Vatikánban Dél-Szudán politikai vezetőinek és egyházi hatóságainak. A Szent Márta-házban tartott lelkigyakorlaton letérdelt a lábuk elé, és könyörgött nekik, hogy munkálkodjanak a békéért és legyenek nemzetük méltó atyái.

Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS