Csíksomlyón hallgattak a Lélek indítására

0
1075

,,Mi is a Szentlélek indíttatására vagyunk itt, aki mint oxigén táplálja a mi küldetésünket. A Lélek az, ami indít azért, hogy találkozzunk a világossággal, Jézus Krisztussal, és ez a legmegfelelőbb szó a mai estére: Jézus Krisztus a szegletkő, a szikla, akire lehet építeni életet, közösséget, házasságot, családot akár vér szerintit, akár szerzetescsaládot, hivatást és küldetést” – mondta Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója február 2-án, csütörtökön este a csíksomlyói kegytemplomban tartott szerzetesek találkozóján.

Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony – ünnepét ülte február 2-án, csütörtökön a katolikus egyház. Ez az ünnep 1997 óta Szent II. János Pál pápa rendelete alapján egyben a megszentelt élet világnapja is, amelynek célja felhívni a figyelmet a különböző szerzetesrendek fontosságára az egyház életében. Ez alkalomból a csíksomlyói kegytemplomban ünnepeltek a környék szerzetesei. Délután öt órától szentségimádást tartottak, majd hat órától szentmisén vettek részt, amelyet Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa mutatott be.

Prédikációjában kiemelte: Gyertyaszentelő Boldogasszony nemcsak a fény és a világosság ünnepe, hanem a találkozás ünnepe is, hiszen találkozik Isten és ember, illetve találkoznak a szerzetes nagy család tagjai, akiket Krisztus gyűjt össze. Hozzátette: az egyház odafigyel a házasságban és a megszentelt életet élőkre.

,,Miért nem mondom, csupán a szerzetesekre? Azért, mert a szerzetesek és a szerzetesnővérek mellett még vannak magánfogadalmasok, remeték, létezik a szüzek rendje, és ezek mind együtt képezik a megszentelt életet” – mondta Erik testvér, aki rámutatott: elgondolkodott azon, hogy mi lenne az az egy szó, amelyet megfogalmazhatnának az ünnep alkalmából a megszentelt életet élők vagy akár az egyház feléjük. Mint mondta, számtalan szó eszébe jutott, de részletesen kifejtette azt is, miért nem találó teljesen sem a köszönöm, sem a bátorság, sem pedig a reform.

,,Kicsinységemben arra jöttem rá, hogy igazából a mai ünnep az, ami segítségemre van abban, hogy megtaláljam a jó szót, és az agg Simeon segített ebben, aki a Lélek indíttatására a templomba megy. Mi is a Szentlélek indíttatására vagyunk itt, aki mint oxigén táplálja a mi küldetésünket. A Lélek az, ami indít azért, hogy találkozzunk a világossággal, Jézus Krisztussal, és ez a legmegfelelőbb szó a mai estére: Jézus Krisztus, a szegletkő, a szikla, akire lehet építeni életet, közösséget, házasságot, családot akár vér szerintit, akár szerzetescsaládot, hivatást és küldetést. Ő az, aki táplál bennünket, mert Isten kenyerét óhajtjuk, amely Jézus Krisztus teste, italul pedig az ő vérét kívánjuk. Íme, ez maga a szeretet, amely soha el nem múlik” – mondta a ferences elöljáró.

A szentmisét a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.

Bíró István ferences sajtóreferens
Fotók: Erdélyi Ferencesek