Ferenc pápa: A nők és a lányok méltóságát meg kell védeni

0
125

A pápa hangsúlyozta a nők és a lányok méltóságának védelmét és a velük való törődést, amikor csütörtökön beszédet intézett a „Nők vallásközileg építik a találkozás kultúráját” elnevezésű nemzetközi konferencia résztvevőihez.

A nők és lányok méltóságát elő kell mozdítani és meg kell védeni. A pápa ezt hangsúlyozta csütörtöki beszédében és megköszönte a „Nők vallásközileg építik a találkozás kultúráját” című nemzetközi konferencia résztvevőinek a Vatikánban az ezzel kapcsolatos elkötelezettségüket. A január 25-27. közötti konferenciát a Katolikus Nőszervezetek Világszövetsége a Vallásközi Párbeszéd dikasztériumával együttműködésben szervezte a római Pápai Orbán Egyetemen. Ferenc pápa üdvözölte a jelenlévőket, és azonnal megállapította, nem jellemző, hogy „tizenkét vallás követői a világ minden tájáról összegyűlnek és megvitatják a találkozással és a párbeszéddel kapcsolatos fontos kérdéseket a béke és a megértés elősegítése érdekében sérült világunkban”. „Annál is értékesebb az a tény, hogy az önök konferenciája a nők tapasztalatainak és nézőpontjainak meghallgatására törekszik, mivel béketörekvésünkbe egyre inkább be kell vonni… a nőket. Mert a nők gondoskodást és életet ajándékoznak a világnak: ők maguk jelentik a békéhez vezető utat.”

A katolikus egyház elkötelezettsége

„A katolikus egyház elkötelezett a vallások közötti párbeszéd, valamint a különböző vallási hagyományok követői közötti megértés és együttműködés előmozdítása mellett – jelentette ki Ferenc pápa. Hangsúlyozta az egybegyűlteknek, hogy mindegyikük saját hagyományaival együtt rendelkezik bölcsességgel, amit a világnak felkínálhat, „a szeretet, a gyógyítás és a testvériség szellemében”. Megköszönte a konferencia résztvevőinek, hogy energiát fordítottak vallási hagyományaik női aspektusainak újra felfedezésére, és megmutatták, hogyan járulnak hozzá a találkozás kultúrájához. Miközben sajnálatát fejezte ki, hogy a találkozás egyre ritkábbá válik, a pápa hangsúlyozta, hogy a találkozás alkalmazása „az egyik legnagyobb ajándék, amelyet családjaink, közösségeink és társadalmaink számára nyújthatunk”.

A nők és a lányok méltóságának előmozdítása

A Szentatya arra biztatta a résztvevőket, hogy folytassák fontos közös munkájukat, osszák meg egymással a meglátásaikat és a legjobb bevált gyakorlatokat. „Hálás vagyok önöknek azért az elkötelezettségért és erőfeszítésért, amellyel előmozdítják a nők és különösen a lányok méltóságát.” Ferenc pápa beszéde végén ismét megköszönte jelenlétüket, és jókívánságait fejezte ki fontos munkájukhoz.

„A nők vallásközileg építik a találkozás kultúráját”

A konferencia szervezői azzal a céllal, hogy mindig tiszteljék a nőket és értékeljék egyedülálló hozzájárulásukat, „párbeszédet” kezdeményeztek más vallási hagyományokhoz tartozó nőkkel, hogy „beszéljenek, haladjanak együtt és dolgozzanak közösen egy jobb világ előmozdítása érdekében, amelyben mindenki tiszteletben tartja mindenki méltóságát”. Ebből a célból tartják ezt a személyes összejövetelt, hogy tovább elmélkedjenek a „találkozás kultúrájáról” különböző női és vallásközi perspektívákból, hogy együtt dolgozzanak a párbeszéd alapelveinek alkalmazásán ebben a kontextusban. A konferencia és a párbeszéd során megvizsgálják a nők és a női vezetők szerepét a társadalmi, gazdasági, vallási és politikai életben helyi, nemzeti és nemzetközi szinten; valamint hogy miként fedezhetjük fel újra, hogyan oszthatjuk  meg vallási klasszikus irodalmunkat, szentjeinket/bölcseinket, egyházi művészetünket és zenénket, hogy felébresszük spirituális energiánkat, hogy meggyógyíthassuk magunkat és a világot; továbbá, hogy miként tanulhatunk a nők történeteiből a vallások közötti párbeszéd és a találkozás kultúrájának előmozdítása érdekében.

Forrás: Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória / Vatican News