Ferenc pápa: a kritika segít a növekedésben, de szeretném, ha közvetlenül velem tennék

0
711

Az Associated Press, rövidítve AP amerikai hírügynökség interjút készített Ferenc pápával, mely január 25-én szerdán jelent meg. Az interjúban említett fontosabb gondolatai: XVI. Benedek halálával „egy atyát vesztett el”; a homoszexualitás nem bűntény, ezért ne diszkriminálják; kora ellenére jó az egészségi állapota; ha lemondana „Róma emeritus püspöke lenne”; meglepte és megsebezte a Rupnik-eset; Kínával tovább kell folytatni a párbeszédet. 

Nicole Winfield újságíró, az AP hírügynökség római tudósítója kedden a Szent Márta házban beszélgetett Ferenc pápával és jelent meg másnap a riport, mely az első interjú Benedek pápa halála óta.

Kétely esetén elmentem XVI. Benedekhez

A pápa „úriembernek” nevezi XVI. Benedeket, akinek a halálával „egy atyát veszített el”. „Számomra ő egy biztonság volt. Kétség esetén autót kért, elment hozzá a monostorba és megkérdezte tőle a dolgot”. Esetleges lemondásával kapcsolatban a pápa azt mondja, hogy „ha valaha is lemond a péteri szolgálatról”, akkor „Róma emeritus püspöke” lenne és „a római Papi Otthonba vonulna vissza”. „Benedek tapasztalata már új pápákat teremt, akik lemondanak, hogy szabadabban beilleszkedhessenek”. Ferenc pápa szerint „elődje még a pápaság felfogásához kötődött. Ebben nem volt teljesen szabad, mert talán szeretett volna visszatérni az ő Németországába és ott folytatni a teológia tanulmányozását. De mindent megtett, hogy a lehető legközelebb legyen. És ez jó kompromisszum volt, egy jó megoldás.”

A kritika segít a növekedésben

Közel tíz éves pápáságáról Ferenc pápa így vall: „Egy dél-amerikai pápa megválasztását kezdetben sokan meglepetten fogadták az egyházon belül és kívül is, majd amikor kezdték meglátni a hibáimat, nem tetszett nekik”. Az elmúlt időszakban a bíborosok között körbejárt, álnéven aláírt könyvek vagy dokumentumok terjesztette kritikákra Ferenc pápa válasza, hogy „miként mindenkinek, úgy neki is mindig jobb lenne, ha nem lenne kritika „saját lelki nyugalma érdekében”. „Ezek olyanok, mint a csalánkiütés, kicsit bosszantóak, de megbecsülöm őket, mert ez azt jelenti, hogy van szólásszabadság”. „Fontos, hogy mondják szembe, mert nemde, így mindnyájan növekedünk?” Rosszabb, „ha ez egy csalárd művelet”. Kritikusai közül a pápa néhánnyal személyes megbeszélést folytatott: „Eljöttek ide és igen, vitatkoztunk, ahogy felnőtt emberek teszik azt. Nem veszekedtem én senkivel, de kifejtettem a véleményemet és ők is elmondták a magukét. Ellenkező esetben a távolságtartás diktatúráját teremtjük meg, ahol a császárnak senki nem mondhat semmit. Nem, hadd szóljanak, mert a társaság, a kritika segít a növekedésben és a dolgok jó alakulásában.”

Tegyünk különbséget bűn és bűncselekmény között    

Ferenc pápa a homoszexualitás témája kapcsán megállapítja, hogy az szerinte „nem bűncselekmény, hanem emberi állapot”. Az LMBT közösség jogairól szólva kijelenti: „Mindannyian Isten gyermekei vagyunk, Isten olyannak akar minket, amilyenek vagyunk és azzal az erővel, amivel mindnyájan saját méltóságunkért küzdünk. Homoszexuálisnak lenni nem bűncselekmény”. „Bűn ellenben az is, ha a szeretet hiányzik”. Ferenc pápa bírálja az általa „igazságtalannak” definiált törvényeket, amelyek „kriminalizálják a homoszexualitást”. A melegeket és az LMBT közösségeket ért diszkrimináció kapcsán a pápa emlékeztet a Katolikus Egyház Katekizmusára, amely kimondja, hogy „a homoszexuális hajlamú embereket be kell fogadni és kísérni, nem pedig marginalizálni”. „Senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni”.

A pápát meglepte és megsebezte a Rupnik-eset

A visszaélések problémája körében a pápa hosszasan szólt Marko Ivan Rupnik jezsuita pap, ismert mozaikművész esetéről, akit szerzetesnővérek ellen elkövettet szexuális, pszichológiai és lelkiismereti visszaélésekkel vádolnak, amelyek állítólag körülbelül 30 évvel ezelőtt történtek. Ferenc pápa szerint „az eset egy ilyen szintű művész részéről nagy meglepetés és sérülés volt számára.”  Az egész ügyet a Jézus Társasága kezelte, majd az eljárással a domonkosok jogi ügyeiért felelős személyt bízták meg. A pápának nem volt szerepe az ügy kezelésében, hanem csak eljárásilag avatkozott be. A pápa szerint „a kettős vádsorozattal ugyanannak a bíróságnak kell foglalkoznia, amelyik az elsőt is megvizsgálta, így most az ügy a rendes bíróságon folytatódik”. „Ebben az ügyben sem lehet lemondani az elévülésről, mint a kiskorúakat ért bántalmazások esetében.”

Párbeszéd Kínával és a szinodális német egyházzal   

Kínával „folytatni kell a párbeszédet”, „türelmesen haladva tovább”, mert „a kínai hatóságok néha zártak, néha nem”. „Fontos, hogy a párbeszéd meg ne szakadjon.” A Hong Kong-i Zen bíborosról, akit január 6-án fogadott a Vatikánban, azt mondja, hogy „elbűvölő”: „most a börtönben végzi lelkipásztori szolgálatát és egész nap a börtönben van. A kommunista őrök és a foglyok a barátai. Mindenki szívesen fogadja őt. Nagyon rokonszenves ember”. „Bátor, de egyúttal gyengéd lélek” is, úgy sírt, mint egy gyermek a Seshan-i Szűzanya szobra előtt, amelyet a Szent Márta-házban látott.

Az ideológia káros veszélye a német szinodális útra 

Miközben a német szinodális út olyan kérdéseket visz előre, mint „a papi cölibátus eltörlése, a női papság bevezetése és más lehetséges liberalizációs reformok”, Ferenc pápa arra figyelmeztet, fennáll a veszélye annak, hogy ez károsan „ideológiaivá” válik. A párbeszéd jó, de „a német tapasztalat nem segít” – állítja a pápa, kiemelve, hogy a németországi folyamatot eddig az „elit” irányította, „Isten egész népe” pedig  nem vett részt benne. „Veszélyes, amikor a folyamatba valami nagyon-nagyon ideológiai dolog lép be. Amikor az ideológia belép az egyházi folyamatokba, a Szentlélek hazamegy, mert az ideológia legyőzi a Szentlelket”.

Egészségi állapot és humorérzék

Nicole Winfield újságíró, az AP hírügynökség római tudósítója megkérdezte Ferenc pápát egészségi állapotáról. A pápa saját véleménye szerint „jó egészségi állapotnak” örvend, tekintve 86 éves korát, „annak ellenére is, hogy a vastagbél kiöblösödés-gyulladása – amivel tavaly nyáron műtötték, most visszatért, de kontroll alatt van”. Elárulja a pápa, hogy „elesés miatt kisebb törést szenvedett a térde, de ez műtét nélkül meggyógyult. Köszönhető ez a jó mágneses terápiának, a lézer-beavatkozásnak és mostanra a csont összeforrt”. „Már járok, segít egy járókeret, de lépegetek”– magyarázza a pápa. „Koromhoz mérten minden normális. Akár holnap is meghalhatok, de tessék, minden rendben, kontroll alatt van. És én mindig kérem a kegyelmet, hogy az Úr adjon nekem humorérzéket” – zárja az Associated Press amerikai hírügynökség adott interjúját Ferenc pápa.

Forrás: Salvatore Cernuzio / P. Vértesaljai László SJ / Vatican News