Egerben jártak a váradi diákok

0
223

Egerben tematikus kiránduláson vettek részt a nagyváradi Szent László katolikus gimnázium VI. B, a VII. A és B osztályainak tanulói január 24-25-én. Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem csillagvizsgáló és tudományos élményközpont egysége (régi nevén Varázstorony) által meghirdetett országos Hell Miksa-vetélkedő keretén belül látogattak el Egerbe.

Első nap a várossal ismerkedtek. A bazilika hatalmas, 17 méter magas korinthoszi oszlopainak lenyűgöző látványát csak fokozta a belső tér nagysága, a mennyezetfreskók és a kupola. A főszékesegyház lépcsőin készültek el az első csoportképek, innen indultak tovább az időalagútba.

Itt, Eger egyik régen elfeledett pincéjében, Ziegler Géza (Gárdonyi Géza ezen a néven látta meg a napvilágot) egy időgép segítségével különböző korszakok között utaztatta a diákokat Eger múltjában. Remek fotók születtek a 40 méter magas minarettel a háttérben, ahonnan csak egy ugrás volt Marcipánia, az az ország, ahol minden cukorból van.

Itt Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok, Guinness-rekorder mestercukrász alkotásait nézték meg.

A várból nagyon szép kilátás nyílt a városra, és még a naplementét is sikerült megörökíteni. Másnap a bőséges reggeli után a kirándulás fő célpontját látogatták meg, ami a Varázstorny volt.

Meghallgatták a planetáriumi előadást a naprendszerről, a csillagos égbolt titkairól, a csillagképekről. Részt vettek egy interaktív tárlatvezetésen is a tudományos játszóházban, ahol az alapvető fizikai jelenségek bemutatása után ki is próbálták a ,,csináld magad” kísérleteket.

A tárlatvezetés a Csillagászati Múzeumban folytatódott, ahol a 18. századi eredeti műszerekkel ismerkedtek meg. A varázslatnak még nem volt vége, mert a Sötétkamrában (Camera Obscura) az óriás periszkóp segítségével kivetítődött a város képe az asztalra. Az épület 44 méter magas teraszáról újabb fényképek készülhettek Eger csodaszép barokk épületeiről és templomtornyairól.

A negyven diák és öt kísérő a ragyogó napsütést, a jó időt, és az óvó-védő szeretetet a jó Istentől kapta ajándékba. Hála érte!

Kép és szöveg: Szent László Római Katolikus Líceum