Erasmus projektben vesznek részt a vásárhelyi (volt) katolikus iskola diákjai

0
777

Január 23−27. között a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum Erasmus+ projektje keretében, amelyet a katolikus iskola felszámolása után a Bolyai Farkas Elméleti Líceum vett át, vendégül látják a spanyolországi, litvániai és magyarországi partner iskolák küldöttségeit, diákokat és tanárokat.

Az Erasmus projektbe való bekapcsolódásunkat elsősorban a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumnak köszönhetjük. Hogy miért, arról ők maguk írták: „Marosvásárhelyet azért emelném ki, mert a mi iskolánknak prioritás volt, hogy azt a Rákóczi Ferenc Gimnáziumot, melyet évek óta leépítenek Marosvásárhelyen, behozzuk a nemzetközi Erasmusba.”

A projektről Rubovszky Rita, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont igazgatója korábban a Magyar Kurírnak elmondta: „Jelen pillanatban négy-öt ország részvételével futnak olyan tematikus projektek, amelyekből még vannak hátra találkozók. Lesz ilyen idén Marosvásárhelyen, Litvániában és Spanyolországban is. Az egyik témája a fogyatékkal élők és a többség együttműködése a sporton keresztül. Van olyan tanulónk, aki két hónapon belül négyszer utazik egy hétre külföldre.”

A projekt tematikája a fogyatékkal élők felzárkóztatása (teljes neve: TEARING DOWN WALLS: A WAY TO THE STANDARDIZATION OF PERSONS WITH DISABILITIES THROUGH INCLUSIVE SPORTS); ezen belül Az egészségesek érzékenyítése a sérültek gondjaival szemben.

A program során a következő eseményekre látják szívesen az érdeklődőket:

Hétfő 16 óra – Köpeczy-ház: prezentációk

Szerda 10 óra – Vár, házasságkötő terem: Hifa, Ügyes kezek alapítvány és Caritas bemutatók

Szerda 16 óra – paralimpia, Klastrom utca 15. szám alatti épület, nagy tornaterem

Péntek 10 óra – Köpeczy ház: kisfilmek bemutató

A színeiben most éppen nem, de szíveinkben élő katolikus iskola nevében,

Tamási Zsolt