Ferenc pápa fogadta Róma polgármesterét 

0
489

Január 12-én Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Roberto Gualtierit, Róma polgármesterét, aki egyben a 2025-ös szentév rendkívüli biztosa és aki bemutatta a pápának a 2025-ös szentévre vonatkozó tervet.

„Megható találkozás” – a polgármester ezekkel a szavakkal jellemezte a mintegy egyórás beszélgetést, amelyen ismertette az olasz kormány rendeletét a fővárosban sorra kerülő munkálatokról, amelyek célja, hogy a várost modernebbé, fenntarthatóbbá, befogadóvá tegyék a zarándokok számára.

Róma városa megkezdte a 2025-ös jubileumi évre való felkészülést. Csütörtökön délelőtt az olasz Tanács Elnökségének multifunkcionális termében Alfredo Mantovano, az Elnökség helyettes államtitkára, a főváros polgármesterével, a szentév rendkívüli biztosával, Roberto Gualtierivel közösen illusztrálta a Minisztertanács elnökének rendeletét, amely jóváhagyja és elindítja az alapvető és haladéktalan munkákat, amelyek szükségesek a zarándokok és turisták minél kedvezőbb fogadásához. Ferenc pápa Róma polgármesterét a rendelet ismertetésére összehívott tájékoztató előtt fogadta kihallgatáson.

Gualtieri római polgármester beszélgetése a pápával

A körülbelül egy órás találkozó „szép és megható” volt — mondta Gualtieri polgármester újságírók kérdéseire válaszolva. „Magánkihallgatás volt, amelyen sok mindenről szót ejtettünk, és jó alkalom volt arra, hogy a jubileumról is beszéljünk” — folytatta a polgármester, hozzátéve, hogy jelezte a pápának a Minisztertanács elnöke rendeletének a bemutatását, amelyre a pápával való találkozás után került sor.

„Megtiszteltetés, hogy megoszthatom vele a 2025-ös jubileum alkalmából elvégzendő munkálatok tervét. Róma viszonozza püspöke szeretetét, és köszönetet mond neki a béke és a legsérülékenyebbek iránti fáradhatatlan elkötelezettségéért” — írta Róma polgármestere egy Twitter-üzenetében. „A pápa nagyon szereti Rómát, emlékeztetett rá, hogy ez egy egyedülálló város a világon” — mondta Gualtieri az újságíróknak, majd hozzáfűzte, hogy Ferenc pápával érintették a béke, a szociálpolitika és a környezeti kihívások témáit is. „Ez a jubileum a reményt helyezi a középpontba, ahogy Ferenc pápa mondta” – hangsúlyozta Róma polgármestere, majd elmagyarázta, hogy „a program számos témát érintő megbeszélések és a Szentszékkel folytatott párbeszéd eredménye”. „Nagy felelősség hárul ránk és egyben lehetőségünk van olyan beavatkozásokat végrehajtani, amelyek összhangban állnak azzal a szellemiséggel, amelyet a pápa kívánt adni az eseménynek” – folytatta a polgármester. Aláhúzta, hogy a szentév spirituális jelentősége kétszeres felelősséget jelent a római vezetőség számára, mind a zarándokokkal, mind a várossal szemben, hogy azt modernebbé, befogadóbbá és fenntarthatóbbá tegyék.

A rendelet által a jubileumi évre előirányzott kiadások

A 2025-ös jubileumi rendelet 87 beavatkozást ír elő több mint egymilliárd euró értékben. Részleteiben 32 átépítési és fejlesztési projektről van szó, további 23 az akadálymentesítéssel és a mobilitással kapcsolatos, nyolc fejezetet szenteltek a befogadásnak és a programokon való részvételnek, 24 pedig a környezettel és a területtel foglalkozik, együttvéve 1,8 milliárdos összegért (ebből 1 milliárd a jubileumi alap). Ehhez hozzáadódik további 500 millió euró, amely a Caput Mundi Terv végrehajtására az országos helyreállítási és reziliencia terv-alapokkal már meghatározott 335 beavatkozásra vonatkozik. A jubileumi beavatkozások teljes összege egy második minisztertanácsi elnöki rendelettel eléri a 4 milliárdot.

Ettől az évtől kezdve minden munkálathoz negyedéves ütemterveket dolgoztak ki. A cél kettős: a Rómába utazó több tízmillió zarándok jobb befogadása, ugyanakkor a város elérhetőbbé, fenntarthatóbbá és befogadóbbá tétele, összhangban a remény, az egyetemes testvériség és bizalom témájával, amelyet Ferenc pápa a jubileum középpontjába kívánt helyezni — olvasható Gualtieri polgármester, szentévi rendkívüli biztos közleményében. Ha egy beavatkozás terén késések mutatkoznak, akkor a biztosi jogkört fogják gyakorolni, megfontolva, hogy milyen kompenzációs intézkedésekre van szükség – fejtette ki a polgármester, megállapítva, hogy ezek a munkálatok alapvetőek egy rendkívüli lelki jelentőségű esemény támogatásához.

Felújítási munkálatok Rómában a zarándokok fogadására

Alfredo Mantovano helyettes államtitkár a terv bemutatásakor kiemelte, hogy a jubileum a hit eseménye, amely civilizációnkban több évszázados hagyományhoz kapcsolódik. Hangsúlyozta, hogy a jubileumi zarándoklat nem marginális esemény. „Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy Európa a zarándokutak mentén alakult ki” – mondta Mantovano, hivatkozva a Via Francigena és a Camino de Santiago zarándokutakra, amelyek védett utak voltak és a hiten túl a békére szólítottak fel.

Rómában az egész városra kiterjedő munkálatok között szerepel a Lateráni Szent János székesegyház előtti tér és a Termini pályaudvar előtti tér, a Piazza dei Cinquecento átépítése; a mobilitási infrastruktúrák korszerűsítése; a főúthálózat rendkívüli karbantartása; a kulturális és városi örökség, valamint a nagy történelmi-építészeti értékű komplexumok fellendítése és helyreállítása; a történelmi jelentőségű helyek és épületek, régészeti útvonalak bővítése; parkok, történelmi kertek, villák és szökőkutak felújítása, a kulturális szolgáltatások digitalizálása. A közterületek átalakítását illetően a Vatikán térségét érintő különféle beavatkozások között szerepel többek között a Vatikáni Rádió épülete előtti tér, a Piazza Pia aluljárójának a megépítése, a Szent Péter bazilika közelében lévő metróállomásokhoz vezető gyalogos utak átépítése; az Apostoli Palotához vezető Porta Angelica út mentén lévő városfal helyreállítása.

A vendéglátásra vonatkozó projektek között szerepel még egy ifjúsági szálló építése, egy kiválósági központ fogyatékkal élők számára, egy hajléktalanokat befogadó központ, továbbá 11 ún. a Víz háza, vagyis minőségi, szénsavas vagy szénsavmentes ivóvizet hűtve vagy szobahőmérsékleten adagoló nyilvános pultok, valamint a nyilvános illemhelyek korszerűsítése. A munkálatok programja a jubileumi helyszínek újjáépítését, a város barátságosabbá tételét, a nagyobb rendezvények lebonyolítását célzó beavatkozások mellett a központtól legtávolabbi, illetve a zarándoklatokkal legközvetlenebbül érintett területekre is befektetéseket ír elő. Mindezekkel a munkálatokkal azt is meg kívánják mutatni a világnak, hogy Róma és Olaszország hogyan teszi magáévá a remény és a befogadás jubileumi üzenetét.

Forrás: Vertse Mária / Vatican News

MEGOSZTÁS