Falugondnokság napjainkban

0
572
A négy falugondnok az elmúlt évben közvetlen módon több mint 300 személyt, családot támogatott tevékenységével. Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Négy falugondnok szolgálja az elszigetelt közösségeket a Gyulafehérvári Caritas keretében. Falugondnoki szolgálat van a közigazgatásilag Gyimesközéplokhoz tartozó Háromkúton, a Gyergyószárhegyhez tartozó Güdücön, Gyergyótölgyes térségében Hágótőn, Recefalván és Péntekpatakán, illetve az udvarhelyszéki Székelypálfalván. András Ildikó, a falugondnokság koordinátora elmondta: A falugondnok jelen van a közösségben, az új igényekre folyamatosan válaszol. A szolgáltatás lényege: igényre valós választ adni.

„Úgy lehet elképzelni ezeket a helyeket, mint egy-egy eldugott tanyát. Az emberek külön élnek, egyedül, nincs szomszédság, tehát nincs, ahová belépni, s kérni egy csésze olajat, mint régen. Ezeket az embereket próbáljuk kiszolgálni” – segít a tisztánlátásban a falugondnokság koordinátora, András Ildikó.

Számszerűsítve a falugondnoki munkát, elmondható, tavaly 147 személlyel kötött szerződést a Caritas, számukra rendszeres szolgáltatást nyújtott a falugondnok. Ezen felül még számos olyan személynek segített, akinek alkalmanként volt szüksége problémamegoldásra. A négy falugondnok az elmúlt évben közvetlen módon több mint 300 személyt, családot támogatott tevékenységével.

Az igény változó, településenként is látható, mire van több szükség. Pálfalva egy kiöregedőben lévő település. A sok magányos, idős embernek a mindennapi életében nyújt segítséget a falugondnok, aki az otthoni beteggondozói teendőket is ellátja.

Tölgyes körzetében, a nagyobb távolságok miatt is sokszor kérik a falugondnokot bevásárlásra, gyógyszeríratásra. Előnyös az idős, beteg embernek, hogy otthonát nem kell elhagynia, a gyógyszereit, eledelét készen hazaviszik.

A Gyergyószárhegyhez tartozó Güdücön az ételkihordásra van nagyobb igény. Az egyedül élők közül többen is készen kapják a meleg ételt, ennek költségeit a család állja, a szállítást a falugondnok vállalja. E mellett, a közművesítés hiánya miatt sok háztartásból elviszi a szennyest, visszaviszi a mosott, megszárított ruhát. A város közelsége az emberek közlekedését is megkönnyíti, a szállítóeszköz és sofőr adott, így be tudnak jönni fogászatra, orvoshoz, hivatalos ügyeiket intézni.

Háromkúton is a bevásárlásra, gyógyszeríratásra van nagyobb igény, de jelentős itt a gyerekek iskolába szállítása is. A falugondnok egyik hétvégén a gyimesfelsőloki, Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceumban járó diákokat fuvarozza haza-vissza, a másikon a gyergyószentmiklósi iskolákban járókat, bentlakásban lakókat, illetve a Böjte Csaba szárhegyi otthonában lévőket. Az utóbbi időben nagyobb igény mutatkozik arra is, hogy a falugondnok lakodalmakba vagy egyéb családi eseményekre szállítsa a háromkútiakat. Ez jelent segítséget a közösségnek, és a falugondnok megpróbál eleget tenni a kéréseknek.

Változik-e az igény, átalakul-e a falugondnoki szolgálat? András Ildikó úgy látja, idén sem kell száznyolcvan fokos változásra számítani. A falugondnok jelen van a közösségben, az új igényekre folyamatosan válaszol, így nem következhet be egy nagy változás a közösségben, hanem mindennapos az igény szerinti változtatás, újítás, jobbítás. A szolgáltatás lényege: igényre valós választ adni, nem évente, hanem naponta, minden adandó alkalommal.

Falugondnokok elérhetősége:

Háromkút – Tankó András: 0735 735 127

Güdüc – Szász Hajnal: 0735 735 128

Székelypálfalva – András Ibolya: 0735 211 260

Gyergyótölgyes, Recefalva, Péntekpataka és Hágótő – Balaj Loredana: 0744 279 770

Balázs Katalin, Gyulafehérvári Caritas