Megkezdődött az imahét a keresztények egységéért

0
703

„Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot!” (Iz 1,17) mottóval 2023. január 15–23. között Nagyváradon is megkezdődött a Krisztus-hívők egységéért tartott imahét.

,,A közöttünk, keresztények között fennálló megosztottság botrány!”, jelentette ki Ferenc pápa. A Szent Pál apostol megtérének január 25-iki ünnepét megelőző héten, január 15-23. között imádkoznak Nagyvárad keresztény felekezetei a Krisztus-hívők egységéért. Az első imaalkalomnak a várad-újvárosi Szent László-templom adott otthont január 15-én, vasárnap délután 5 órakor.

A fennállásának 300 éves évfordulóját ünneplő Szent László plébániatemplomban Böcskei László megyés püspök úgy fogalmazott: a hitben való hűség, kitartás jut eszembe, amikor elkezdjük ezt az imahetet. Elődeink ebben a hitben találtak új erőforrásra és így tudtak valami újat kezdeni. 1964-ben az akkori hatóságok városrendezés címen le akarták bontani ezt a templomot, de a váradiak nyelvi és felekezetre való tekintet nélkül megvédték, élő láncot alkotva körülötte. Mindez erőt kell nekünk adjon, hogy közeledjünk egymáshoz, és őrizzük meg a keresztény értékeket. Legyünk az egység előmozdítói, azé az egységé, amiért maga az Úr Jézus Krisztus imádkozott és kért tőlünk — fogalmazott a főpásztor.

A történelmi magyar egyházak részéről Böcskei László római katolikus főpásztor, Bogdán Szabolcs János királyhágómelléki református püspök, Mátyás Attila evangélikus-lutheránus lelkész és Kardos József unitárius tiszteletes végeztek igei szolgálatot.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény szerint a váradi egyházmegyében az imahét helyszínei és időpontjai Nagyváradon a következők: január 16., hétfő 18 óra – unitárius templom; január 17., kedd 18 óra – evangélikus-lutheránus templom; január 18., szerda 17 óra – az ortodox Holdas templom; január 19., csütörtök 18.30 óra – a Tabor pünkösdista egyházközség temploma; január 20., péntek 18.30 óra – a Messiás-hívő Zsidó Hitközség zsinagógája; január 21., szombat 17 óra – a fiatalok imája a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban; január 22., vasárnap, 17 óra – váradrogériuszi református templom; január 23., hétfő, 18.30 óra – Szent Miklós görögkatolikus katedrális.

Január 20-án a püspöki palotában fotókiállítás nyílik az ökumené jegyében.

Az imaalkalmakon összegyűlt pénzadománnyal a Páli Szent Vince Társaság tevékenységét támogatják, ők a tavalyi évben 40 tonna élelmiszerrel segítették az ukrajnai háború áldozatait.

MEGOSZTÁS