Értékes festménnyel gazdagodik a nagyváradi püspöki palota

0
1208
Fotók: képernyőképek a videóösszeállításból

Schlauch Lőrinc egykori váradi püspök, bíboros, egyházjogász magángyűjteményéből származik az a Madonna a gyermek Jézussal című festmény, melyet a műtárgy jelenlegi tulajdonosa, a Németországban élő László Zsuzsanna ajánlott fel adományként a nagyváradi római katolikus püspökség számára.

A kép az 1880-90-es években Schlauch püspök dolgozószobájának falát díszítette, aki 1887-től 1902-ig volt a váradi egyházmegye főpásztora. Az olajfestményt Molnár József, a magyar nemzeti festőművészet egyik jeles képviselője készítette.

A püspököt a családban csak Lenci bácsinak becézték – árulta el a Schlauch család Aradon élő leszármazottja, Lannert István, akinek az üknagyanyja örökölte a püspök hagyatékát. A festményt Lannert István őrizte lakásában évtizedeken át. Schlauch Lőrinc évtizedeken keresztül volt püspök, többek között váradi püspök is: ez idő alatt a képnek is a püspökség adott otthont. Vallási és családi szempontból is fontosnak tartották, hogy a festmény visszakerüljön oda, ahol annyi éven keresztül volt, ezzel is szeretnék segíteni a katolikus egyházat, magyarázta Lannert István a család döntését.  

A műalkotást a püspökség munkatársai január 13-án, pénteken szállítottak át a nagyváradi püspöki palotába, ahol néhány alapvető restaurálási munkálatot követően az egyházművészeti gyűjteményben kap majd méltó helyet.

Forrás: A nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala