Segítő kezek Maroshévíz térségében

0
604
Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Salamás, Várhegy, Galócás, Maroshévíz, Gyergyóholló, Gyergyótölgyes község Hágótővel, Recefalvával és Péntekpatakával, valamint Borszék tartozik a maroshévízi otthoni beteggondozáshoz. A gyulafehérvári Caritas 10 munkatársa 280–300 személynek nyújt segítséget a mindennapokban. Közülük egy falugondnoki teendőket lát el Tölgyes községben.

Az otthoni beteggondozók leggyakrabban olyan személyek segítségére lehetnek ebben a térségben, akik otthonukat nem tudják elhagyni, számukra a gyógyszeríratás, a bevásárlás nagy segítség, főleg, hogy sokuknak nincs hozzátartozójuk. Sok esetben a testi higiénia biztosításában is részt vállal a gondozó, akár abban is, hogy az ágyneműt elviszi, kimossa és visszaviszi, a szobában pedig, ahol az ellátott tartózkodik vigyáz a rendre, tisztaságra. Ez az alapvető segítségnyújtás, utána következik minden olyan, amire szükség van ahhoz, hogy jobban élhessen az ember: bevásárlás, gyógyszeríratás, ételkihordás, de akár egy egyszerűbb ételt helyben is elkészít a karitászos, mert egy tojást megrántani nem sok idő, de nagy segítség. „Ez az a lépcső, amikor nem kell az idősek otthonába kerüljön az ember, mert a saját otthonában még tud boldogulni… kicsi segítséggel” – fogalmazott András Ildikó, az otthoni beteggondozók ápolási vezetője.

Maroshévíz térségében is számolni kell az érrendszeri betegség egyik súlyos következményével, a lábszárfekéllyel, így a sebkötözésre is nagy igény van. Ezek a fekélyek ritkán gyógyulnak be, így napi, kétnapi rendszerességgel fertőtleníteni, kötözni kell. Ugyancsak kötözni kell műtétek után a különböző sebeket, a szükséges utókezelést a karitászos szakorvosi előírás szerint végzi.

András Ildikó arra a kérdésre, hogy Hévíz térségében kihez forduljanak, ha otthoni beteggondozóra van szükség, elmondta: „a mi környékünkön mindenki tudja, ki a karitászos, ismeri a feliratozott autónkat, és legtöbb esetben az embert is. Közvetlenül őt, az illető településen dolgozó kollégát kell megszólítani, mert úgyis ő fogja ellátni a beteget, ő lesz az emberük.”

Balázs Katalin

Forrás: Gyulafehérvári Caritas