A pápai főalamizsnás köszönetet mond az ukrajnai embereknek nyújtott segítségért

0
619
Fotó: képernyőkép a videóból

Konrad Krajewski pápai alamizsnás, a Szeretetszolgálat Dikasztériumának prefektusa köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek abban a segélyakcióban, amelynek keretében meleg pulóverekkel és generátorokkal segítettek az ukrajnai embereknek túlélni a háború sújtotta országban uralkodó csípős hideget. Az eredetileg 100 000 eurós céllal indított kampány során eddig 250 000 euró gyűlt össze, a gyűjtés a napokban zárul.

Termopulóvereket és generátorokat szállítottak Ukrajnába

Krajewski bíboros nyilatkozatában köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az ukrán nép megsegítésében, akik „annyira megviseltek és meggyötörtek”, akik jelenleg áram és víz nélkül élnek. A Szeretetszolgálat Dikasztériuma által támogatott segélyakció részeként termálpulóvereket vásároltak, amelyeket az Ukrajnában fűtés nélkül élőknek adományoznak.

Krajewski bíboros köszönetet mondott a melegítő ruhák gyártóinak a nagylelkűségükért, amiért kedvezményes áron adták azokat: „A pulóverek első része, amelyeket magunkkal hoztunk, a különböző olaszországi gyárakból származik, nagyon jó áron, mert egy ruha körülbelül 30 euróba kerül, mi pedig csak 5 [eurót] fizettünk: köszönet a gyártóknak a nagylelkűségükért!”

Négy teherautónyi ruhát küldtek az ukrajnai Lvivbe (Lembergbe), amiket a háborús övezetekben osztottak szét. A meleg pulóvereken kívül elektromos generátorokat is vásároltak. „Az önöknek köszönhetően összegyűlt nagy összegből generátorokat is tudtunk vásárolni, amelyek ott az életet jelentik, a túléléshez nagy szükség van rájuk ebben a nehéz időszakban, amikor a hőmérséklet nulla fok alá süllyed” – mondta.

Keresztény karácsony

Krajewski bíboros nyilatkozatát befejezve megköszönte és megáldotta mindazokat, akik részt vettek az akcióban: „Köszönöm, mert ez a karácsony valóban keresztény volt – meg tudtuk osztani másokkal azt, ami a miénk, még ha csak néhány fillérről is van szó, de ez számukra az életet jelenti”.

Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR), az ENSZ menekültügyi intézménye szerint mintegy 7 millió ukrajnai menekültnek már most fagyos téli körülményekkel kell szembenéznie, miután el kellett hagynia otthonát. Sokan sérült épületekben húzódnak meg, ahol nincs áram és fűtés.

A fűtési válság súlyosbodott, miután Oroszország fokozta rakétacsapásait Ukrajna polgári energetikai létesítményei ellen, ami országszerte áramhiányt okozott, és súlyosan érintette az ukrán atomerőműveket is. November végén először fordult elő, hogy a harcok miatt az ország mind a 15 atomreaktorát leállították.

Forrás: Sophie Peeters/Vatican News (Fordította: Szász István Szilárd)