Életem XVI. Benedek mellett: Gänswein érsek könyvet írt az emeritus pápáról

0
1131
Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek pápa magántitkára az emeritus pápa koporsója mellett a Szent Péter-téren január 5-én. Fotó: CNS / Paul Haring

Nem sokkal azután, hogy XVI. Benedek pápát a Szent Péter-bazilika kriptájában örök nyugalomra helyezték, egy olasz kiadó máris piacra dobott néhány példányt a néhai pápa titkárának könyvéből, amelynek megjelentetését január 12-ére tervezték.

Georg Gänswein érsek könyve, a Semmi más, csak az igazság: Életem XVI. Benedek mellett tele van szeretettel és csodálattal Benedek pápa, az ember, a teológus és pápa iránt. A könyvben az érsek ismételten hangsúlyozza, hogy Benedek pápa szabad akaratából és teljes tudatában mondott le 2013 februárjában, sőt, egyenként foglalkozik néhány, szerinte „abszurd” elmélettel, amelyek kétségbe vonják a lemondás érvényességét.

A könyvet olasz nyelven január 12-én tervezi megjelentetni a Mondadori céghez tartozó Piemme kiadó, de a szöveget január 5-én késő este, Benedek pápa temetése után adták ki az újságíróknak.

Miközben Gänswein érsek világossá teszi, hogy Benedek pápa teljes mértékben elismerte Ferenc pápát, valamint Ferenc pápa valódi szeretetét, csodálatát Benedek pápa iránt, elismeri, hogy ő maga és Ferenc pápa nem álltak és állnak szoros kapcsolatban. Gänswein érsek azt írta, hogy Benedek pápát mindig is elszomorították azok a kísérletek, amelyek őt és Ferenc pápát ellenfélként próbálták ábrázolni, „különösen akkor, ha a megfigyelés a Vatikánon belülről érkezett”.

A kettőjük közötti különbségek, stílusban és teológiai megközelítésben, „mindenki számára nyilvánvalóak voltak”, írta az érsek, de a problémát „nem annyira a két pápa létezése jelentette, egy hivatalban levő és egy emeritus, mint inkább a két szurkolói csoport megszületése és kialakulása”, amelyek mindegyike azt állította, hogy a „saját” pápájának van igaza, a másiknak pedig nincs.

Benedek pápa a L’Osservatore Romano című vatikáni lapban olvasta Ferenc pápa 2021-es döntését, amely szerint korlátozza a II. vatikáni zsinat előtti misék ünneplését, és véget vet egy olyan engedélynek, amelyet Benedek pápa 2007-ben meghosszabbított. Gänswein érsek leírja, hogy megkérdezte a nyugalmazott pápát, mit gondol Ferenc pápa döntéséről, mire ő azt válaszolta, hogy „a hivatalban levő pápa felelőssége az ilyen döntések meghozatala, és aszerint kell cselekednie, amit az egyház javának tart”. Személyes szinten úgy érezte, hogy ez egy határozott irányváltás, amit hibásnak vélt.

Gänswein érsek nagyrészt a VatiLeaks botrányról már rendelkezésre álló információkat ismétli meg könyvében, amely Benedek pápa inasára, Paolo Gabrielere vonatkozott, az inast elítélték, mert ellopott és átadott egy riporternek pápai magánleveleket és dokumentumokat – ezt az ügyet ördöginek nevezi Gänswein érsek. Részleteket közöl arról is, amit bombaként emleget, hogy a nyugalmazott pápát Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa egy olyan könyv társszerzőjeként említette, amely a papi cölibátust védi. Sarah bíboros könyve 2020 januárjában jelent meg, amikor Ferenc pápa befejezte az Amazonas-menti püspöki szinódusra válaszul kiadott buzdítását, amely felvetette, hogy a régió távoli közösségei számára engedélyezzék néhány házas férfi felszentelését.

Nem sokkal azután a publicisztikai botrány után, hogy Sarah bíboros Benedek pápa engedélye nélkül társszerzőként tüntette fel az emeritus pápát, Ferenc pápa közölte Gänswein érsekkel, hogy teljes munkaidőben Benedek pápa segítésének kell szentelnie magát, és nem kell tovább ellátnia a pápai háztartás prefektusi feladatait. Az érsek hazatért, és szólt Benedek pápának, aki – mint írta – „félig komolyan, ironikusan” így válaszolt: „Úgy tűnik, Ferenc pápa már nem bízik bennem, és azt akarja, hogy te legyél az őrzőm”.

Gänswein érsek azt írta, hogy időnként úgy érezte magát, mint „két úr szolgája”, mivel Benedek pápa titkára volt, miközben Ferenc pápa pápai háztartásának prefektusaként is szolgált. „Benedek reménye, hogy én leszek a kapocs közte és az utódja között, kissé naiv volt, alig néhány hónap elteltével az volt a benyomásom, hogy köztem és az új pápa között nem alakult ki a bizalom légköre” – írta az érsek.

Cindy Wooden, Catholic News Service

Fordította és szerkesztette Bodó Márta