Az argentín futballválogatott a Szűzanyának ajánlotta a katari világbajnokságon nyert kupát

0
1100
Az argentin válogatott által megnyert kupa 2023. január 4-én megérkezett a lujani kegyhelyre, a Szűzanya lábához

Az argentin labdarúgó-válogatott által megnyert világbajnoki kupa megérkezett a lujáni Miasszonyunk-bazilikába. A csapat ezzel a gesztussal köszöni meg a Szűzanyának a győzelmet.

A lujani bazilika rektora, Lucas García örömnek nevezte, hogy kapcsolatot teremthetett a labdarúgás és a lujáni Szűzanya, ,,a remény anyja” között.

Január 4-én, szerda este Claudio „Chiqui” Tapia, az Argentin Labdarúgó Szövetség elnöke a Buenos Aires tartománybeli Luján városába érkezett, hogy meglátogassa a lujáni Szűzanyának szentelt nemzeti kegyhelyet, és Argentína védőszentjének, a Szűzanyának a lábaihoz helyezze a csapat legnagyobb eredményét: a 2022-es katari világbajnokság megnyerését.

A CNA spanyol nyelvű testvérhírügynökségével, az ACI Prensa-val beszélgetve a plébános, Lucas García elismerte, hogy a kupa érkezése nem volt meglepetés, a csapat december 18-i, Franciaország elleni világbajnoki döntőben aratott győzelme óta tervezték, hogy a kupa ide kerüljön.

Az eredeti szándék az volt — magyarázta a plébános –, hogy ,,a csapat eljön a kegyhelyre”, ahogyan a két korábbi győztes csapat tette 1978-ban és 1986-ban.

A játékosok menetrendje, az ünnepekig hátralévő rövid idő és az argentínai ünnepek miatt ez nem valósulhatott meg – mondta a kegytemplom rektora, de ,,a szándék mindig is az volt, hogy eljöjjenek és köszönetet mondjanak a Szűzanyának” — mondta.

,,Valójában a Lujáni Szűzanya mindig a játékosok mellett van, és ott volt az argentin öltözőben is — tette hozzá. Még Chiqui Tapia is vallásos ember, el akarta hozni a világbajnoki kupát erre a helyre, és köszönetet mondani a Szűzanyának, Istennek azért, amit kaptunk, az összes argentin öröméért”.

Az ígéretet január elején sikerült beteljesíteni: ,,Felhívtak, hogy este bejönnek a kupával a bazilikába, elviszik a Szűzanyának.” Este fél kilenc körül Tapia megérkezett Lujánba, ,,mi pedig rávettük, hogy a parkolóból menjen be, mert a templom már zárva volt — este nyolckor zár –, és elvittük a kupát a Lujáni Szűzanyának”.

A plébános felidézte a válogatott edzőjének, Lionel Sebastián Scaloninak a szavait, ,,amikor azt mondta, hogy a valóságban ez egy játék, de mi, argentinek, a sportág iránti szenvedélyünkkel sokkal többnek érezzük. Egy kicsit a lényegünket képviseli, azt, amik vagyunk és amit megtapasztalunk” — mondta Lucas García.

,,A Szűzanya mindannyiunk anyjaként képvisel minket, gondoskodik rólunk, fenntart minket. Számomra mindig nagyon szép gesztus, hogy össze tudjuk kapcsolni ezeket a dolgokat, amelyek Argentínáról szólnak: a Lujáni Szűzanya, az emberek vallásossága, amit a kegyhelyen fejeznek, és a futball, nemcsak a világbajnokság alkalmával, mert sok futballista jön ide, Lujánba, szintén az ő kezébe tenni az életüket.”

,,Ez a válogatott egy kis reményt adott nekünk ebben a bonyolult időszakban, amelyben élünk, a Szűzanya mindannyiunk számára a remény anyja is”, tette hozzá a kegytemplom rektora.

,,A legszebb dolog, amit ez a válogatott adott az argentinoknak, és amit a Szűzanya is ad nekik, az a meghívás, hogy valami mást tapasztaljunk meg: szakítsunk a megosztottsággal, a harcokkal, és keressünk egy olyan közösséget, amely békében tud ünnepelni és ünnepelni.”

A lujáni Szűz 400. évfordulóját ünneplik 2030-ban, fontos, hogy ,,elgondolkodjunk azon, mi a remény, mit tehetnek az argentinok, ha valóban célokat tűzünk ki magunk elé, és megpróbálunk egy irányba nézni, abbahagyni a harcot” — fűzte tovább gondolatait Lucas Garcia. Végezetül arra kérte honfitársait, hogy értékeljék, mennyire fontos, hogy van egy égi édesanya, aki támogatja gyermekeit ezen az úton.

Forrás: CNA

Fordította és szerkesztette Bodó Márta