Véget ért az európai taizéi találkozó

0
733
Fotók: Taizé/Facebook

December 28-án kezdődött és január elsején ért véget a 45. taizéi találkozó, amelyre Európa minden részéből érkeztek a különböző egyházakhoz, nyelvekhez és nemzetiségekhez tartozó fiatalok, hogy megosszák tapasztalataikat, közösen imádkozzanak és osztozzanak a testvériségben. A napok középpontjában az imádság állt, amely a béke és az igazságosság világa iránti elkötelezettség alapja. Ferenc pápa üzenetet küldött a résztvevőknek, amelyben bátorítja, lelki közelségéről és szeretetéről biztosítja őket.

A Taizéi Közösség által szervezett éves európai találkozót 2022. december 28. és 2023. január 1. között tartották, ezúttal a németországi Rostockban. A Belső lelki élet és szolidaritás témáról szóló 45. összejövetel résztvevőinek számos egyházi és politikai méltóság küldött üzenetet. Ferenc pápa bátorító szavakat intézett a fiatalokhoz. „A szentatya lelki közelségét és szeretetét fejezi ki nektek. Szerencse, hogy a járvány évei után újra találkozhattok, ami a remény szép jele” – írja Edgar Peña Parra érsek, a vatikáni államtitkár helyettese. A venezuelai érsek megjegyzi, hogy ma azonban a világnak új kihívásokkal és kiváltképpen a háború Európa szívébe való visszatérésével kell szembe néznie. Ez pedig aggodalmat kelt és felveti a kérdést, hogy mi lehet mindegyikünk hozzájárulása a béke és a testvériség építéséhez.

„A téma, amellyel ezen a találkozón foglalkoztok arra ösztönöz benneteket, hogy az Istenbe vetett bizalom mellett döntsetek, anélkül, hogy elvesztenétek az emberiségbe vetett reményeteket. A pápa éppen erre a választásra bátorít benneteket. Valójában az imádság, a belső élet, az Úrral való személyes kapcsolat által marad életben a remény, és újul meg folyamatosan a belé vetett bizalom. Az Úr bennünk való jelenlétében megerősödve az emberi szolidaritás gyakorlása által érezhetitek meg, hogy Isten mennyire képes rajtatok keresztül cselekedni a világ megváltoztatásáért” – fogalmazott az érsek.


A vatikáni államtitkár-helyettes emlékeztet arra, hogy Isten a fiatalokat is kreativitásra hívja, hogy „álljanak ellen a megbénító félelemnek”, és megígéri Lelkét, amelynek köszönhetően „nemet tudtok mondani az igazságtalanságok minden formájára, lehetővé téve az igen megérlelődését bennetek, hogy együtt keressétek a válaszokat korunk kihívásaira”. Ez a pápa által kívánt szinodális út az egész egyház számára. „A pápa arra biztat, hogy foglaljátok el a titeket megillető helyet ebben a folyamatban, és arra hív, hogy imádkozzatok ezért a szándékért” – írja Peña Parra érsek. Végül Ferenc pápa apostoli áldását adta a fiatalokra.

„Az ezekben a napokban kínált élmény a kereszténység alapjait érinti” – írja üzenetében Bertalan ökumenikus pátriárka. „Még ha egyházaink nem is készek találkozni egyazon kehely körül, az osztozás pillanatai, a tapasztalatcsere-lehetőségek, az együttlétetek valósága a szeretetközösség hiteles élményének kézzelfogható megnyilvánulása. A hitet gyakran próbára teszik az emberiség tettei, de utunk világos: a megtestesült Krisztus által kinyilatkoztatott igazság követése, aki életét adta a világ életéért”. A konstantinápolyi pátriárka hangsúlyozza a keresztények közötti egység keresését, „egy olyan tanúságtételt, amelyhez visszafordíthatatlan elkötelezettség köt bennünket”, és arra hívja a fiatalokat, hogy értsék meg e parancsolat folyamatosan megújuló jelentőségét. „Mindannyiótokban ragyogjon fel az egység és a béke kegyelme, és legyetek az egyház életét fenntartó remény hordozója” – zárja üzenetét a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka.

A Taizéi közösség találkozójának résztvevőihez a Lutheránus Világszövetség nevében a főtitkár, Anne Burkhardt lelkipásztor küldött üdvözlő szavakat. „Isten terve a világunk számára a megbékélés és a béke terve” – olvasható üzenetében. „A háború valósága ismét fenyegeti Európát. Imádkozzunk az igazságos békéért Ukrajnában és bolygónk sok más helyén is. Imádkozzunk a békéért bolygónkkal, magával a Földdel is.” Végül pedig így fogalmaz: „Isten áldjon meg benneteket, hogy ti is áldás lehessetek mások számára.”

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára szerint „A Taizéi közösség a remény, a béke és az együttérzés világítótornya sokak számára szerte a világon”. Guterres felidézi a korunkat sújtó főbb kérdéseket, kiemelve, hogy a fiatalok voltak azok, akik elsőként húzták meg a vészharangot a klímaváltozás miatt. „Köszönjük a béke, a fenntartható fejlődés és az emberi jogok iránti elkötelezettségeteket világszerte.” Majd biztosítja a fiatalokat az Egyesült Nemzetek Szervezetének elkötelezettségéről, hogy mellettük áll „egy igazságosabb, fenntarthatóbb és befogadóbb világ felépítésére irányuló közös erőfeszítésben”.

A rostocki ifjúsági találkozó december 30-i közös imája keretében Alois testvér, a Taizéi Közösség priorja bejelentette: a következő évi taizéi találkozó Szlovénia fővárosában, Ljubjanában lesz. A bejelentés után P. Stane Zore OFM, a ljubljanai főegyházmegye érseke személyesen is meghívta a fiatalokat a bizalom zarándoklatának következő állomására.

Forrás: Vatican News