Óévzáró és újévnyitó szentmisék a temesvári egyházmegyében

0
793
Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/Facebook

A temesvári és a nagyváradi egyházmegyében is hívek sokasága szentmisén való részvétellel búcsúztatta az óévet, valamint szentmisével ünnepelte az újat.

December 31-én, szombaton délután 6 órakor a temesvár-belvárosi Szent Katalin plébániatemplomban Pál József Csaba megyés püspök hálaadó szentmisét mutatott be számos temesvári egyházmegyei egyházi elöljáró, lelkipásztor koncelebrálásával. A szentmise kezdetén a főpásztor hangsúlyozta: legfőképpen azért ad hálát Istennek, hogy ebben az évben is mellettünk volt. Ezt az utat, ezt az évet velünk együtt akarta végigjárni. Adjunk hálát Istennek a körülöttünk lévő embertársainkért is – szólított fel a megyés püspök, aki személyesen külön köszönetet mondott a Mindenhatónak az egyházmegye munkatársaiért. Jäger Béla esperes, plébános homíliáját az idő és az örökkévalóság párhuzamára építette.

„Új eszendő virrad az emberiségre. Jövő ilyenkor, egy ehhez hasonló estén vajon hányan leszünk még életben? Mi fog történni az új 2023-as évben ezzel a világgal, amelyben élünk, mi lesz a sorsunk? Mit kívánjunk magunknak a jövőre? Gazdagságot és dicsőséget vagy egészséget és tiszteletet? Mindez nem sokat jelent. Csupán egyetlen dolog örökérvényű: hinni Krisztusban” – fogalmazott a szónok. A szentmise végén Pál József Csaba megyés püspök szentségi áldásban részesítette a híveket és minden jelenlévőnek kegyelemmel teli, Istentől megáldott új esztendőt kívánt.

A 2023-as év első napján 10 órai kezdettel a püspökség kápolnájában Pál József Csaba megyés püspök szentmisét celebrált, majd a hívek 17 óráig az oltáriszentség előtt imádkozhattak.
Homíliájában a főpásztor kiemelte: az evangéliumban arról olvasunk, hogy még a pásztorok is képesek voltak hirdetni Isten igéjét. Tegyük fel azt a kérdést, amit sokan feltesznek ezekben a napokban: mit hoz az új év? Nem tudjuk, mit hoz az új év, de nem is ez a lényeg. Ami számunkra lényeges az, hogyan viszonyulunk ahhoz, amivel az új évben szembe kell néznünk. Mi lesz a reakciónk, a válaszunk mindarra, amit tapasztalni fogunk?

„Lehetek az elégedetlen, dühös, felháborodott, vagy lehetek a béke és az öröm hirdetője, mint a pásztorok” – emelte ki prédikációjában Pál József Csaba. A szentségimádás végén a megyés püspök elmondotta, hogy január 5-én 17 órakor a temesvár-belvárosi Szent Katalin templomban gyászmisét mutat be az elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa lelki üdvéért.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája

„Új esztendőben új szívekkel” – a polgári év első napján, Szűz Máriának, az Isten Anyjának ünnepén délelőtt Böcskei László nagyváradi megyés püspök mutatott be szentmisét a székesegyházban. Az egyetemes könyörgésekben a hívek megemlékeztek a tegnap elhunyt XVI. Benedek pápáról is. A nagyváradi székesegyházban temetése napjáig, január hatodikáig, a reggel nyolc órási szentmisén a december 31-én 95 évesen elhunyt emeritus pápáért imádkoznak.

Forrás: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala