Szállást keres, a lélekben szállást talál a szeretet

0
728

Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész segített karácsonyra hangolódni a kolozsvári Szent Mihály-templomban december 22-én.

Fotók: Vakarcs Loránd

A műsor címét adó sor a színművész saját, Pasztorál című verséből származik:

szállást keres a szeretet
időszerűtlen vendég
megtagadnám de nyomorult
szívem kisebesednék

rendíthetetlen mosolyát
ha nincs ki viszonozza
áldás és áldomás helyett
hitványság harmatozna

magyarázhatná konokul
próféta bölcs vagy látnok
nem sejtenék meg a csodát
kóbor háromkirályok

valahonnan könyörület
áramlik szakadatlan
s bár hozzád méltatlan vagyok
ébren csak én maradtam

mondják ma éjjel fagyni fog
lámpámban pisla fényjel
vedd birtokodba szívemet
örök elrendeléssel

Kolozsvár főtere adventi-karácsonyi vásár helyszíne, hetek óta világias értelemben készül és készít, hangol az ünnepre. Közben pedig folyik az adventi készület vallásos módozata rórátékkal, hajnali misékkel, az elcsendesedés igyekezetével, a lényegre hangolódás lelkületével. Közhelyes már elmondani: az ünnep a lélekben születik, erre képessé tenni a lelket, ez a feladat. A lélek felkészítése kinek-kinek saját dolga, ugyanakkor minden felkészülés és ünnep is akkor igazi, ha az egyéni, kiscsoportos vonatkozás mellett megvan a nagyobb közösség ünnepe is. Ennek megteremtésében segítettek a művészek, akik már tavaly óta vágytak és készültek a felújított Szent Mihály-templomban megmutatni a vers és zene összefonódásával saját ünnep felfogásukat.

Ismert költők (Ady, Dsida, Kányádi) versei és saját szövegek, közismert karácsonyi dallamok, spirituálé, saját szerzemények hangolták a hallgatóságot, simogatva fület-lelket, megnyugvásra segítve a lelket. A Szent Mihály-templom mindenkor kiváló tere az ilyen, lelket megszólító előadásoknak, akár kórus, zenekar, orgona, vers szólal itt meg, a boltívek mentén biztosan emelkedik a transzcendens valóságába.

(Laczkó Vass Róbert Pasztorál című verse megjelent a Telefonhang a vesztegzárból c. verseskötetben. Exit Kiadó, Kolozsvár, 2021.)