Országos szakmai elismerésben részesült a Szent Jakab Központ

0
662

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti idősnapközijének munkáját a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium jó gyakorlatként értékelte. A központ munkatársai nemcsak gondozók, de valódi segítők, társak a segítségre szorulók számára.

A Szent Jakab Idősnapközi 1999 óta, azaz közel negyed évszázada áll a szatmárnémeti szépkorúak szolgálatában. A krónikus beteg, de még szállítható idősek számára a központ közösségi teret biztosít, továbbá a mentális és fizikai szintentartást, az egészségi állapot rendszeres felügyeletét, a gyógyszerek adagolását, a napi háromszori étkeztetést, tisztálkodási lehetőséget, változatos és érdekes programokat, valamint a háztól-házig szállítást a megyeszékhely területén. Az intézmény munkatársai személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak, figyelembe véve az idős személyek igényeit, szokásait, továbbá a hozzátartozók kéréseit is. Megalapítása óta a központ több mint 250 idős számára biztosított ellátást. A legidősebb ellátott 98 éves volt.

Nemrégiben a Caritas-idősnapközi szakmai tevékenységét országos szinten is elismerték. A Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium ugyanis versenyt hirdetett meg a Romániában, időseknek szociális szolgáltatásokat nyújtó, az állami és magán szektorban aktív szolgáltatóknak, amely verseny egyik nyertese a Szent Jakab Idősnapközi lett.

Az intézménynek járó oklevelet személyesen dr. Román János vezérigazgató vette át Bukarestben, december 14-én, a Jó gyakorlatok a Romániában, idősek számára nyújtott szociális szolgáltatások terén elnevezésű esemény keretében. Az oklevél ma jutott el a Szent Jakab Központ munkatársaihoz.

„Nap mint nap rengeteg pozitív visszajelzést kapunk ellátottainktól. Ez nagyon fontos számunkra. Az intézmény munkatársainak erőfeszítései, valamint szépkorú társaik bátorítása révén, az általunk ellátott idősek igyekeznek felfedezni az örömet a mindennapokban, sikeresen megbirkózni az előrehaladott korra jellemző kihívásokkal. Hogy szakmai munkánk ilyen magas szinten nyert elismerést, nagyon sokat jelent csapatunk minden tagjának, büszkeséggel tölt el, ugyanakkor arra ösztönöz, hogy még többet, még jobban nyújtsunk a szatmári időseknek” – mondta a központ vezetője, Kincses Angéla.

Ami az intézmény jövőjét illeti, a szakember úgy véli, egyre nagyobb szükség lesz a Szent Jakab Idősnapközire, tekintettel a lakosság rohamos elöregedésére, és bízik abban, hogy a szervezet elő tudja majd teremteni a központ fenntartásához szükséges anyagi forrásokat, hogy az még sok-sok évig példaértékű szolgáltatásokat biztosíthasson a szatmári szépkorúak számára.

Palincas Erika