Karácsonyi készület

0
524

Advent vége felé járunk, egyre közelebb a karácsony, mindenki igyekszik a legjobban felkészülni. Immár a másik, mások megajándékozása kerül fókuszba, nem is csak a családtagoké, barátoké, de a közösségé, a rászorulóké is. A karácsonyi készület néhány helyszínét (Szatmár, Nagyvárad, Bethlenfalva, Nagybánya, Kézdivásárhely, Kolozsvár, Szent Imre óvoda) keressük fel összeállításunkban, segíteni, biztatni igyekszünk ezzel más közösségek hasonló törekvését is.

A szatmári Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei időseket örvendeztettek meg

Örömkönnyek. Csodadallamok. Szeretet. Karácsonyi varázslat. Különleges programot szerveztek december 17-én a szatmári máltások, az állami idősek otthonában és a Szent Gabrielben kántáltak, káprázatos estét szerezve az időseknek.

Forrás: Máltai Szeretetszolgálat Szatmárnémeti

Megkezdődtek a karácsonyi köszöntések a nagyváradi püspöki palotában

Böcskei László megyéspüspök a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanárainak, nevelőinek és munkatársainak adta át karácsonyi jókívánságait. Néhány éve alakult ki a hagyomány, hogy a katolikus tanintézmény munkatársainak fogadása nyitja meg a karácsonyi köszöntések sorozatát a nagyváradi püspöki palotában. ,,Örüljünk a kapott szépnek, hiszen minden Isten ajándéka és próbáljuk mi is szebbé, gazdagabbá tenni hiszen ez a küldetésünk, feladatunk és erről szól karácsony” — fogalmazott a főpásztor, aki rendhagyó módon nem a díszteremben, hanem a palota festett ebédlőjében fogadta a pedagógusokat.

Forrás: Nagyváradi egyházmegye

Karácsonyi díszeket készítettek

Ötven gyermek kilenc önkéntes felnőtt társaságában karácsonyi díszeket készített a bethlenfalvi közösségi házban december 16-án, pénteken délután. Jó alkalom volt a közösségformálásra, a karácsonyi készülődésre. Hálás köszönet mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez megvalósulhasson!

Forrás: Kadicsfalva-Bethlenfalva

Pásztorjátékot adtak elő Nagybányán

A Neokatekumenális Út lelkiségi mozgalom Nagybányán missziózó családjainak gyermekei adtak elő pásztorjátékot a Szentháromság-templomban december 16-án, pénteken 17 órakor. A különböző nemzetiségű gyermekek (olasz, amerikai, dél-amerikai), akik magyar nyelven tanulnak a Németh László Elméleti Líceumban, román nyelvű előadással jelenítették meg Jézus betlehemi születésének eseményeit, élményeit.

Forrás: nagybányai Szentháromság-plébánia

A tanári kar verses-zenés műsora

A Nagy Mózes Elméleti Líceum és Kantai Szentháromság-plébánia közös ünnepélyes adventi gyertyagyújtását tartották december 16-án. Ezen alkalommal a Nagy Mózes Elméleti Líceum tanári kara verses-zenés összeállítással örvendeztette meg a diákságot.

Forrás: kézdivásárhely-kantai plébánia

Fotó: Farkas Balázs

Jótékonysági adventi vásár a kolozsvári Szent Imre-óvodában

Két év kényszerpihenő után december 17-én délelőtt tartották a kolozsvári Szent Imre Római Katolikus Óvoda adventi vásárát. A nagy népszerűségnek és régi hagyománynak örvendő vásárt 2014 óta szervezik meg, az elején a vicei gyerekotthont segítették, egy idő után pedig igyekeznek személyeket támogatni – mondta portálunknak Péter Tünde igazgatónő. Idén a vásárból befolyt összeggel a Szent Mihály-plébánia javaslatára, velük egyeztetve egy édesanyát segítenek, aki egyedül neveli három gyerekét. Ezen kívül az óvoda minden csoportjában ki van téve egy jótékonysági doboz, amibe december 17-ig lehet adományt tenni.

Az adventi vásáron árult kézműves termékeket hagyományosan a gyerekek készítik az óvónénikkel, a házi sütiket, finomságokat a szülők készítik otthon. A vásáron összegyűlt pénzt december 20-án közösen adják át a családnak a gyerekekkel a Szent Mihály-plébánián. Itt lesz alkalmuk a gyerekeknek is találkozni a családdal, megénekelni őket, ahogy a plébánia munkatársait is. Péter Tünde hangsúlyozta, fontosnak tartják a gyerekek érzékenyítését, ezért jó az, hogy személyesen is találkozzanak mindig azokkal, akit épp támogatnak. Hozzátette, két év kimaradás után izgult kicsit, hogy mennyien lesznek majd, hisz most már sok helyen van adventi vásár, ahol az óvoda is részt vesz, de az valahogy mégis csak az övék. Az esős idő ellenére is nagyon sok szülő, gyerek, nagyszülő részt vett a vásáron árulni vagy egyszerűen csak nézelődni és vásárolgatni a sok finomság és kézműves termék közül. (Molnár-Gál Katalin)

MEGOSZTÁS