Tíz éve működik a pápák Twitter-fiókja

0
451

XVI. Benedek pápa 2012. december 12-én küldte az első „tweetjét”, és adta első áldását a közösségi médián keresztül. Ma a Pontifex nevet viselő Twitter-fiók az egyik legkövetettebb a világon, 53 millió követője van.

XVI. Benedek pápa a @Pontifex fiókból a Twitteren a következőket írta: „Kedves barátaim, örülök, hogy kapcsolatba léphetek veletek a Twitteren keresztül. Köszönöm nagylelkű válaszotokat. Szívből jövő áldásomat adom rátok”. Tíz éve, 2012. december 12-én délelőtt fél 12-kor volt, hogy a pápa az első pápai áldást elküldte a közösségi médián keresztül.

Napjainkban a szintén 2012-ben, december 3-án megnyitott @Pontifex fiók az egyik legkövetettebb Twitter-fiók világszerte. Tizedik évfordulója alkalmából a pápai Twitter-fiók 53,5 millió követőt ért el a Vatican News kilencnyelvű csatornáján (angol, spanyol, francia, portugál, német, olasz, lengyel, arab és latin). Az angolnak és a spanyolnak közel 19 millió követője van, az olaszoknak és a portugáloknak több mint 5 millió. Januártól a mai napig a pápai Twitter-fiók 800 000 felhasználóval nőtt az elmúlt évben. A legjelentősebb növekedést a spanyol, portugál és olasz nyelvek mutatták. Ferenc pápának az ukrajnai háború befejezésére irányuló felhívásaival kapcsolatos tweetek váltották ki a legtöbb interakciót az elmúlt évben, csakúgy, mint a konfliktusok és csapások által sújtott lakosságnak és közösségeknek szóló üzenetek, amelyekben a pápa arra kérte követőit, hogy csatlakozzanak hozzá az imában. Szintén nagyon népszerűek voltak az elmúlt két évben a világjárvánnyal kapcsolatos üzenetek.

A pápa szavát a nehéz időkben nagyra értékelik a Twitteren. 2020-ban, a főként a világjárvány miatt rendkívüli adatok évében, a @Pontifex tweetjeit összesen 27 milliárd alkalommal nézték meg.

Somogyi Viktória

Forrás: Vatican News