Elviszik az angyalt a rászorulókhoz

0
304
Fotók: Gyulafehérvári Caritas/Facebook

Beléptetni „az angyalt” olyan családok otthonába is, akiknek lehet, hogy nem a karácsonyfa beszerzése a legnagyobb kihívás – ez a célja az Európa-szerte népszerű karácsonyi cipősdoboz-akciónak, amelybe számos helyi és külföldi család, vállalkozás és segélyszolgálat kapcsolódott be idén is. A Gyulafehérvári Caritas több mint 13 ezer cipősdoboznyi ajándékot oszt szét.

A Richter Gedeon Románia gyógyszergyártó vállalat munkatársai saját kezűleg összeállított, egyéni rajzokkal ellátott cipősdobozokkal járultak hozzá a szegénységben élő gyerekek karácsonyához. Német családok nagylelkűségének és a Gyulafehérvári Caritas partnereinek a segítségével – a Humedica Szervezet, a Round Table Alapítvány és a Biebergau-i Elmar Karl segítőcsoport – szervezőmunkájának köszönhetően 13 315 karácsonyi cipősdoboz érkezett nemrég a logisztikai központjaikba. 3000 ajándékot pakoltak le munkatársaik Gyulafehérváron a Round Table Alapítvány jóvoltából, 213 doboznyi meglepetést küldött a Biebergau-i Elmar Karl segítőcsoport Gyergyószentmiklósra és 5850 cipősdoboz érkezett Sepsiszentgyörgyre. A Humedica Szervezet 2468 ajándékdobozt küldött a székelyudvarhelyi és 1784-et a marosvásárhelyi munkapontunkra. 2829 ajándékot a Caritas gondozásában lévő kisgyermekes családok, míg 8448 csomagot a katolikus plébániákhoz tartozó rászoruló családok körében fognak szétosztani.

A Triplast cég raktárhelyisége évek óta a Gyulafehérvári Caritas karácsonyi cipősdobozainak befogadópontja Marosvásárhelyen. Itt válogatták és rendszerezték nemek, illetve korcsoportok szerint a csomagokat önkénteseik. Hogyan zajlott a munka – erről számol be Tamás Abigél-Annamária önkéntes.

Ha valaki megkérdezné, hogy mit jelent a boldogság, akkor azt mondanám, hogy egy doboznyi szeretet. Ezekben a dobozokban nem csak ajándékok vannak, hanem annál sokkal több. Értékek. Olyan szeretettel becsomagolt értékek, amelyek sok kisgyermeket megmosolyogtatnak. Együtt lenni a társakkal, nevetni, élményeket megosztani egy forró tea mellett, feltöltődni szeretettel, és egy cipősdoboznyi kedvességet küldeni valakinek: kell ennél több ebben a kaotikus világban?

A cipősdoboz akció az egyik kedvenc tevékenységem minden évben. Annyira csodálatos pillanat, hogy nehéz szavakba foglalni, mit is jelent számomra. Hálával tölt el, hogy én is hozzájárulhatok néhány kisgyerek boldogságához. Miközben mindenki sürgött-forgott körülöttem, megfigyeltem a társaim tekintetét, és olyan jó érzéssel töltött el, hogy mindenkiben ott volt a tenni akarás, a segítségnyújtás, és ami a legfontosabb, a szeretetteljesség. Mindent, amit teszünk, azt valóban szívből tesszük. Ha a világban csak apró kavicsok is vagyunk, ezen a napon egy pillanatra valódi gyémántokká válhatunk, és karácsony estéjén egy-egy gyerek szívében csilloghatunk, visszamosolyoghatunk.

A dobozok pakolgatása közben, nagyon különös érzés járta át a szívemet. Visszaemlékeztem, hogy gyerekkoromban a plébános úr minket is mindig meglepett karácsony estéjén egy-egy kis cipősdobozkával. Egy kisgyereket láttam magam előtt, s benne magamra leltem. Csillogó tekintet és gyermeki kíváncsiság, amely alig várja, hogy meglesse, mi is rejlik a kis dobozban. Az ünnepek közeledtével egyre többet gondolunk a családi összejövetelekre, a meghitt pillanatokra, az illatos süteményekre, az ajándékokra, azonban mindez sajnos nem adatik meg minden gyerek számára. De a karácsony nekik is jár éppúgy, mint másnak. Tudom, hogy ebben az évben is karácsonykor nagyon sok hasonló kisgyerek lesz, aki hálával tele szívvel, könnyes szemekkel, a gyermeki vágy végtelen gyönyörével, nagy vágyakozással bontja ki a kis cipősdobozt. S minden bontásnál egy kicsit az én szívem is gazdagabb lesz, egy-egy gyermeki mosollyal.

A karácsony valójában nem rólunk szól, hanem a szeretetről, arról, hogy szeretet adunk annak, aki fontos számukra. Egy kedvenc idézettel zárom soraimat: „Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!” Bárki is kapja a kis cipősdobozt, kívánom, hogy örökké szeretet, boldogság és remény vezérelje, hogy az év minden napján karácsony legyen a szívében, és a jó Isten végtelen kegyelme árassza el minden csodával.

Forrás: Gyulafehérvári Caritas