Szent Miklós püspök élete ma is követendő példa

0
455
Fotók: Buta-Vincze Csaba

Ünnepi szentmisével és a hagyományos Szent Miklós-napi körmenettel adtak hálát a gyergyószentmiklósiak a város és a Szent Miklós-templom védőszentjének napján. Fontos, hogy mi is merjünk kiállni, védelmezni, vezető tisztséget vállalni, egy népnek oltalmazója lenni – emelte ki ünnepi homíliájában Bartos Károly plébános. Az ünnep részeként a református templomban délután hálaadó orgonaavató koncerten vehettek részt az érdeklődők.

A hálaadó szentmisén kedd délelőtt a testvértelepülések egyházi elöljárói, a környező egyházkerületek papsága, a történelmi egyházak képviselői, a Szent György Lovagrend és az örmény vörös köpönyegesek mellett a város három iskolájának diákjai és pedagógusai is jelen voltak. Bartos Károly gyergyócsomafalvi plébános ünnepi prédikációjában Szent Miklós püspök néhány vonását emelte ki, hangsúlyozva, hogy az igazság képviselőjeként nehéz időkben kiállt embertársaiért: ez a tulajdonsága napjaink emberének fontos támpontot adhat.

„Megértő, jóságos szeretete mellett az igazság képviselője is volt, merte vállalni, hogy kiáll embertársaiért, felelősséget vállalt, de nem a maga, hanem az Isten nevében. Fontos, hogy mi is merjünk kiállni, védelmezni, vezető tisztséget vállalni, egy népnek oltalmazója lenni” hangsúlyozta Bartos Károly.

A szentmisét követően a hagyománytól némiképp eltérően, nem négyes ökörfogattal, hanem kettős lovasszekérrel vitték körbe Szent Miklós szobrát a város főterén, a gyergyószentmiklósi fúvószenekar zenei kíséretével.

„A körmenettel tanúságot teszünk, hogy Szent Miklós oltalma alatt élünk és az ő közbenjárásával vívjuk meg a mindennapok küzdelmeit. A szobor, amelyet évente egy alkalommal hordozunk körbe ünnepélyesen városunk főterén, sok száz éve kíséri alázatos tekintetével a városlakók életét. Hálánk jele ez a körmenet” – fogalmazott Dávid György gyergyószentmiklósi főesperes-plébános. Hozzátette: a megyei és helyi önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően automatizálták a templom harangrendszerét, kicserélték a világítást és a hangosítást, így még ünnepélyesebbé tudták tenni a búcsú napját.

A Szent Miklós-napi búcsús ünnep részeként a református templomban délután öt órától hálaadó orgonaavató koncerten vehettek részt a városlakók. Az önkormányzat pályázata révén a református egyház felújíttatta a külföldről vásárolt, közel harmincéves hangszert, amit Kurt Philippi csellóbemutatójával és Ursula Philippi orgonajátékával ünnepeltek.

Forrás: Boncina-Székely Szidónia, Hargita Népe

Fotók: Buta-Vincze Csaba