Kollégánkra is szavazhatnak a Média a Családért-díj közönségszavazásán

0
726
Kádár Hanga kollégánk kisfiával. Fotó: képernyőkép az őt bemutató videóból

A Média a Családért Alapítvány 15 éve díjazza azokat a cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak: történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel, válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra. 2023. január 10. éjfélig lehet szavazni az alapítvány honlapján az idei legjobbnak tartott történetekre és azok szerzőire, a Média a Családért-díj leendő közönségdíjasaira. Kádár Hanga kollégánk a Mesével megértetni a világot című, a Vasárnapban és a Romkaton is megjelent írásával a Média a Családért-díj márciusi külhoni jelöltje lett, rá is szavazhatnak.

A család biztonságos bázis, erőforrás, igazodási pont, a világ és önmagunk megismerésének, értelmezésének nélkülözhetetlen terepe. Ha az életünkben ilyen kitüntetett helye van, fontos, hogy mindezt a média is tükrözze.

A 2007-ben alapított Média a Családért-díj olyan magas szakmai színvonalat képviselő, nyomtatásban és online felületeken megjelent cikkeket, rádió- és televízióműsorokat jutalmaz, amelyek célja nem csupán az olvasottság, hallgatottság vagy nézettség növelése, hanem a mások számára inspiráló történetek bemutatása is.  

A szakmai zsűri az év minden hónapjában kiválaszt egy-egy hazai és külhoni megjelenést, és az így kiemelt 2 x 12 jelölt közül kerül ki az adott év két győztese, aki elnyeri a Média a Családért-díjat és a Külhoni Média a Családért-díjat. A jelölteket a Képmás magazinban és az alapítvány honlapján is bemutatják. 

A jelöltekre a közönség is szavazhat minden évben mindkét kategóriában, a legtöbb szavazatot kapó jelöltek lesznek a magyarországi és külhoni Média a Családért-díj közönségdíjasai. A közönségszavazásban résztvevők a kategóriákon belül több jelöltre is leadhatják szavazatukat a mediacsaladert.hu oldalon.

Az idei jelöltek sokféle műfajban és megközelítésben foglalkoztak a családokkal, családi témákkal. Megismerhetjük például egy hetvenéves nagymama történetét, aki négy gyermek gyámjaként igyekszik helytállni a mindennapokban; valamint egy másik családot, ahol azon dolgoznak, hogyan lehet alkalmazkodni Down-szindrómás gyermekük születéséhez; megismerhetjük egy hármasikreket adó lombikprogram, valamint egy terhességmegszakítás utóéletét; olvashatunk az idősgondozás dilemmáiról vagy az online térben megnyilvánuló szülői jelenlétről.

Kádár Hanga kollégánk írásában azt tudatosítja, hogy az óvodáskorú gyerekek minden érzést történetekkel dolgoznak fel, ezért nem mindegy, mit hogy mondunk el nekik. A meseolvasás számukra emiatt is fontos, a szülőknek is kiváló eszköze lehet a kommunikációban.

A díjra jelöltek többsége a vele készült interjúban elmondta, úgy érezte, hogy munkája során maga is sokat kapott a megszólított interjúalanyoktól, a riportok szereplőitől. Többen kötelességüknek érzik a megbélyegzés elleni küzdelmet és hivatásuk segítségével igyekeznek megmutatni olyan hétköznapi embereket, akik valami különleges dolgot visznek véghez, mégis észrevétlenül élnek köztünk.

A díj megalapítása óta összesen már 114 újságírót díjaztak. A Média a Családért-díj eredményhirdetésére 2023. január 24-én kerül sor. A két szakmai fődíj összege 1-1 millió forint, a közönségszavazás díjazottjai 400-400 ezer forint jutalomban részesülnek.  A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, a külhoni Média a Családért-díj pedig a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A magyarországi közönségdíj támogatója idén az MKB Bank NyRt.

Magyarországi zsűritagok:

  • Prof. Dr. Aczél Petra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára
  • Gáspár Monika, a Librettó vezető szerkesztője, M5 (MTVA)
  • Király Eszter, újságíró
  • Martí Zoltán, a 777 alapító-főszerkesztője
  • Mohay Bence, az M4Sport műsorvezetője
  • Molnár-Bánffy Kata, kommunikációs szakember, a Képmás Kiadó és a Salt Communications ügyvezetője
  • Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa
  • Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője

Külhoni zsűritagok:

  • Csinta Samu, újságíró, közíró (Erdély)
  • Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója (Kárpátalja)
  • Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője (Felvidék)
  • Tóth Lívia, a Hét Nap hetilap főszerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alelnöke (Délvidék)

Közlemény