Téli betegségek

0
919
Fotók: Pixabay

A tél hallatán sokunknak rögtön a hideg, a megfázás, az orrfújás és az influenza jut eszünkbe. A téli időszakban megnő a meg- és felfázás rizikója, valamint az influenza, sőt a koronavírussal is számolnunk kell. Pedig ez az évszak is több szépet tartogat mindenki számára: a hófödte tájak, esetleg szánkózás, de főleg séta a szabadban, korcsolyázás a befagyott tavon, az ünnepek stb. A betegeskedés nem szerves része a télnek, ezért ha szem előtt tartunk néhány apróságot, nem kell lemondanunk az értékes téli élményekről.

Az igaz, hogy télen az immunrendszerünk nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az év többi részében: nem csupán a hidegnek, hanem különösen sok kórokozó hemzseg a levegőben, tapad meg környezetünkben a különböző felületeken, és könnyedén megbetegedhetünk.

Egy felnőtt átlagosan két-három alkalommal, míg a gyermekek akár nyolcszor is meghűlhetnek vagy influenzások lehetnek. A meghűlés jelei a tüsszögés, orrdugulás, torokfájás, illetve a rövid ideig tartó hőemelkedés. Az influenza esetében jelentkezhet magas láz, levertség és erős izomfájdalmak, utóbbiak főként a lábakban és a hát területén kínoznak. Gyötrő fejfájással is küzdenek az influenzás betegek. Idővel a légúti tünetek is egyre inkább felerősödnek, így torokfájás, köhögés és orrdugulás is jelentkezhet.

Az influenzaszezon beköszöntésével kis odafigyeléssel és néhány házi praktikával csökkenthetjük a megbetegedéseket, és egészségesen vészelhetjük át a telet. Két nagyon fontos dolog, amire télen oda kell figyelni: az egyik, de legalapvetőbb a tisztálkodás, valamint a megfelelő táplálkozás! Jártunkban-keltünkben sok mindenhez hozzáérünk, megfogjuk a kilincset, a kapaszkodót a buszon, pénzt vagy a telefonunkat. A baktériumok és vírusok így a kezünkre tapadhatnak, amelyeket ezt követően orrunk, szájunk vagy szemünk megdörzsölésével könnyedén szervezetünkbe juttathatjuk. A közlekedési eszközökön, kávézókban, bevásárlóközpontokban, munkahelyen, iskolákban, óvodákban, bölcsődékben, tehát olyan zárt terekben, ahol sok ember megfordul, nagyobb a kockázata a vírusokkal való megfertőződésnek. A kórokozók köhögés, tüsszentés útján kerülnek a levegőbe és terjednek emberről emberre. Ha sok időt töltünk zárt helyiségekben: lakásban, irodákban vagy tanteremben, akkor nagyon fontos a rendszeres szellőztetés. Ez főleg akkor lényeges, ha sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, mert így gyorsabban használódik el a levegő. Ugyanakkor ajánlott a rendszeres fertőtlenítés lakásunkban is az olyan gyakran érintett felületeken, mint pl. ajtókilincsek, asztallap, vécé, mosdó stb.

Különösen télen fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag-bevitelre. Részesítsük előnyben a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, mint például a citrom, a narancs, a mandarin, a grapefruit vagy a kivi. Amilyen gyakran csak lehet, kerüljön az asztalra zöldség, például kelkáposzta, brokkoli, spenót, kelbimbó vagy sárgarépa. Ugyanakkor egy kis meleg hús- vagy zöldségleves nagyszerű hatással van az egészségre. Nem szabad megfeledkezni a napi 1-2 liter folyadék fogyasztásáról, hisz a fűtés miatt a levegő zárt helyeken szárazabb lesz, ezért fontos, hogy a száj- és garatüreg nyálkahártyáját nedvesen tartsuk, hogy a kórokozók ne tudjanak megtelepedni rajta.

Télen a betegségek elkerülése érdekében időt kell adni szervezetünknek a pihenésre is. Elegendő alvás (kb. 6-7 óra) nélkül az immunrendszerünk könnyen legyengülhet. Jönnek a téli ünnepek, ilyenkor főleg a háziasszonyok és nem csak, tele vannak stresszel. A tartós stressz rontja az ellenálló képességet, ezért mindig szakítsunk időt a pihenésre, kikapcsolódásra, lazításra, stresszoldásra.

A téli nátha ellen, amit többféle vírus is okozhat, sajnos nincs védőoltás. Az influenza elleni védőoltás a megfázás ellen tehát nem nyújt védelmet. Téves felfogás az is, hogy egy-két pohárka tömény itallal megóvhatjuk magunkat a betegségektől. Valójában többet ártunk vele, mint gondolnánk. Több mint 200 különböző vírustípus van, amely megfázást képes okozni, ezért nem tudnak ellene védőoltást kifejleszteni. A háziorvosok szerint kimondottan az influenza elkerülése érdekében ajánlott lehetőleg novemberben beadatni a védőoltást, azonban még a járvány idején sem késünk el teljesen, de számolni kell azzal, hogy a védettség kialakulásához szükség van 2-3 hétre. Ajánlott elsősorban a 60 év felettieknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek. Ugyanakkor van három vitamin, amely télen elengedhetetlen: a D-vitamin, amely számos élettani folyamathoz, így az erős immunvédelemhez is nélkülözhetetlen, a C- vitamin, amit reggeli után kell bevenni, illetve a B1-, B6- és B12-vitaminok.

Ha komolyabb tünetet érzünk magunkon, forduljunk családorvosunkhoz. Megelőzni a bajt sokkal egyszerűbb, mint kilábalni a betegségből!

Összeállította: Minier Csaba

Megjelent a Vasárnap hetilap 48-as és 49-es számának egészségsarok rovatában.