Megáldották a főegyházmegye ifjúsági házát

0
513
Fotók: Csúcs Péter

Átadták a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági házát Szelterszfürdőn. A Hargita fenyvesei közötti völgyben otthonra talált és Boldog Özséb oltalmába ajánlott létesítmény építését a magyar kormány támogatta. A beruházás értéke 454,5 millió forint, és a magyar pálos tartomány 100 millió forinttal járult hozzá finanszírozásához. A Bogos Ernő csíkszeredai műépítész tervezte épület földszintjén száz személyt befogadó közösségi terem, konyha és egy kápolna van, az emeleten 11 szobában 50 szálláshelyet alakítottak ki.

Tamás Barna székelyudvarhelyi plébános, a főegyházmegye korábbi ifjúsági lelkésze az avatóünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elmondta: 2015-ben indították el az egyházmegyében az ifjúsági vezetőképzést, és akkor szembesültek azzal, hogy tervezett programjaikkal állandóan a helyszínekhez és más rendezvények időpontjaihoz kellett alkalmazkodniuk. Azóta vágytak egy saját házra. 2017-ben, amikor balesetet szenvedő magyarországi fiatalokért imádkoztak, találkoztak Soltész Miklós államtitkárral, aki később kieszközölte az anyagi támogatást álmaik valóra váltásához. A szelterszfürdői Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában vásároltak telket, és 2020-ban az építkezési engedélyt is megkapták. A munkálatok következő évben kezdődtek, és az egyházmegye részéről Tamás Huba lelkipásztor vállalta koordinálását.

„Úgy vélem, hogy ha valaki csak ide téved, és meglátja ezt a házat, arra gondol, hogy itt lehet pihenni, lehet nyaralni, egy üdülőhely. Mi nem erre gondoltunk, amikor ezt a házat megálmodtuk, hanem elsősorban a nevelésben van a szerepe, a képzésben, a találkozásban, a közösségépítésben. A gyulafehérvári főegyházmegye pasztorációjának szerves része szeretne lenni, ezen belül jól meghatározottan, elsősorban a fiatalságot, az ifjúságot szeretné szolgálni. Mindenképpen egy keresztény, katolikus értékekkel megtöltendő, a fiataloknak ilyen irányú képzést, nevelést nyújtó hely. Persze benne van kikapcsolódás, pihenés, lelki töltődés is, de mindenképpen ez kell a meghatározója legyen” − hangsúlyozta Kovács Gergely érsek a sajtótájékoztatón.

A létesítmény megáldását a kápolna felszentelési miséje követte, amelyet Kovács Gergely érsek, Tamás József nyugalmazott segédpüspök és a meghívott paptársaik mutattak be. A liturgia végén az avatóünnepség résztvevőit Soltész Miklós, Magyarország Miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is köszöntötte. Az államtitkár elmondta: a finanszírozás megszervezése és a ház megépítése sem volt könnyű, de a legnagyobb feladat az lesz, hogy a főegyházmegye ifjúsága élettel töltse meg a pálos rend megalapítójának tiszteletére a Boldog Özsébről elnevezett közösségi teret. Ha élet lesz, lesz lélek a házban, ez a biztosítéka annak, hogy lesz jövő és lesz papi, szerzetesi hivatás is az erdélyi főegyházmegyében. Akik idejönnek, és ezt a házat birtokukba veszik és közösséget építenek, akkor a magyarság, a székelység is meg fog maradni, hangsúlyozta az államtitkár.

Csíki Szabolcs, az egyházmegye ifjúsági lelkésze szerint a házban tervezett rendezvényeiknek a főegyházmegye megújulásában is fontos szerepük lesz. A szelterszfürdői létesítmény az érsekség tulajdonában van, de a Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészsége fogja működtetni. Az avatóünnepség záró részében külön köszönetet mondtak a támogatóknak, a tervezőnek, az építőknek, kivitelezőknek is.

Csúcs Mária