Árpád-házi Szent Kinga csontereklyéjét helyezték el egy wrocławi templomban

0
603
Szent Kinga sószobra a lengyelországi wieliczkai sóbányában. Fotó: Wikimedia

Egyházi ünnepség keretében elhelyezték vasárnap este Árpád-házi Szent Kinga csontereklyéjét a nyugat-lengyelországi Wrocław belvárosában álló barokk kori Jézus Szent Neve templomában. A csontdarabot a volt jezsuita, majd egyetemi templom Szent Sebestyén kápolnája oltárán található ereklyetartóba helyezték el. A kápolnát az ünnepség során lengyel, magyar és litván zászló díszítette annak jeléül, hogy IV. Béla magyar király lánya, Szent Kinga Lengyelország és Litvánia egyik védőszentjének számít.

A Maciej Józefowicz atya, Alsó-Szilézia egyetlen magyar nemzetiségű lelkésze által bemutatott szentmise elején a templom plébánosa, Arkadiusz Krzyzok kiemelte: Szent Kinga arra tanítja a lengyel és a magyar nemzetet, valamint az egész európai kontinenst, hogyan „lehet nehéz időkben, a történelem viszontagságai közepette békésen és bátran építeni a keresztény értékeken alapuló közjót”. Lengyelországot és Magyarországot közös hagyomány, közös történelem, hasonló kultúra és szokások kötik össze – mutatott rá a plébános. Radoslaw Kramerski ferences szerzetes a homíliában békességre és kiengesztelődésre szólított fel, utalva Szent Kinga szellemi örökségére. A szertartáson imádkoztak Szent Kinga közbenjárására az európai békéért, valamint a keresztény értékek védelméhez szükséges bátorságért.

A lengyelországi templomnak ajándékozott ereklye a délkelet-lengyelországi Ószandecben (Stary Sacz) álló, Szent Kinga-zarándokhelyként ismert klarissza kolostorból származik, az ott őrzött relikviákról leválaszott csontdarabról van szó – közölte az MTI-vel Marek Natusiewicz, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet Bizottságának tagja, az ereklye elhelyezésének kezdeményezője. A relikviaátadás Józef Kupny wroclawi érsek jóváhagyásával történt. Az ünnepség társszervezője Szesztay Ádám wroclawi magyar konzul volt. A rendezvényen részt vettek a helyi Magyar-Lengyel Baráti Társaság képviselői is.

Árpád-házi Szent Kinga (1224-1292) IV. Béla király és Laszkarisz Mária bizánci hercegnő legidősebb gyermeke. Testvére Szent Margit, nagynénje Magyarországi Szent Erzsébet volt. Tizenöt évesen férjhez adták V. Boleszláv lengyel fejedelemhez, akivel szüzességi fogadalmat tettek. Kinga teljes hozományával hozzájárult a tatárok elleni védelemhez, a tatárjárás után pedig adományokkal járult hozzá Lengyelország újjáépítéséhez. Férje 1279-ben bekövetkezett halála után vagyonát szétosztotta a szegények köz és az ószandeci klarisszák kolostorába lépett. 1284-ben a kolostor főnöknőjévé választották. Itt hunyt el. 1690-ben VIII. Sándor pápa boldoggá, II. János Pál pápa 1999-ben Ószandecen szentté avatta.

Forrás: MTI