Adventi gyertyagyújtás

0
760

Advent első vasárnapjával elkezdődött a karácsonyi készület. Minden plébánián meggyújtották a koszorún az első gyertyát, mindenütt készülnek — körképünk egy kis betekintést nyújt az ünnepségek hangulatába, a válogatásba sajnos minden közösség helyhiány miatt nem kerülhet be. Fogadják szeretettel képes összeállításunkat, mindenkinek áldott adventi várakozást!

A hagyományokhoz híven idén is a Máltai Szeretetszolgálat óriás adventi koszorúja díszíti a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház udvarát.

Advent első vasárnapján a gyulafehérvári székesegyházban ünnepi laudest végeztek a preszeminaristák, majd a kispapokkal és hívekkel együtt ünnepelték a szentmisét, amelyen a preszeminaristák asszisztáltak.

Csíksomlyón…

Első roráté szentmise és a roráté kolbász fogyasztása Gyimesközéplokon.

Székelyudvarhelyen a szombatfalvi plébánián is megáldották az adventi koszorúkat s közösen gyújtották meg a templomi koszorún az első gyertyát.

Meggyújtották az első gyertyát, a béke gyertyáját a csíkajnádi közösségi adventi koszorún a fiatal házasok közreműködésével. ,,A béke gyertyája arra buzdít, hogy az adventi időszakban törekedjünk a békességre a családban, munkahelyen, közösségben.”

Advent első vasárnapja előtt szombaton a kolozsvári románajkú római katolikus hívek is közösen elkészítették adventi koszorúikat, majd közös ünnepség keretében meggyújtották az első gyertyát a templomi adventi koszorún.

Újra adventi koszorú áll a nagyváradi Szent László téren. A Szent László Egyesület és a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) idén is a megszokott helyszínen, a Szent László-templom mellett állította fel a várakozás szimbólumát. Az első gyertyát november 27-én, vasárnap dr. Kovács Ferencz Zsolt, a Szent László-templom plébánosa lobbantotta lángra, közreműködött a Halmos László kórus Kribus Mónika kántor-karnagy vezetésével.

Szászrégenben a fiatalok készítettek adventi koszorút.

Szombaton reggel tízkor vallásórára gyülekeztünk a kolozsvári Szent Péter-plébánia udvarán. A gyerekeknek eszébe jutott, hogy játsszunk valamit. Elkezdtek fogócskázni. Én a fényképezéssel voltam elfoglalva.

A szülők, nagyszülők beszélgettek. A pap bácsi is kijött a szabadba és megkezdődött a gyertyagyújtás. Körbeálltuk a koszorút és elmondtunk egy imát. A koszorú közepéből a kicsi Szűz Mária-szobor mosolyogva, összetett kézzel nézett ránk, mintha velünk imádkozna.

A húgom felolvasta a könyörgéseket. Az első gyertya meggújtására ezután került sor. A kisasztalon a koszorú mellett volt három könyv, amit a papbácsi a kezébe vett. Elmondta, hogy bennük az A, B, C egyházi év olvasmányai találhatók.

Az ima befejeztével egy kis kínálás közepette kekszet és cukorkát ehettünk, majd alma és baraclevet ittunk.

A fiúk végül rávettek, hogy focizzak velük, de mivel nem volt a plébánián focilabda, ezért ezt egy teniszlabda helyettesítette. A lányok egy körbe állva ,,Simon mondja“ játékot játszottak. Még beszélgettünk egy keveset, majd sorra mindenki hazament.

Kép és szöveg: Bíró László-Áron