Új elnök és alelnök az amerikai püspöki konferencia élén

0
484
Az amerikai püspökök őszi ülésszakát Baltimore-ban tartották novemberben. Fotó: CNS

A marylandi Baltimore-ban ülésező egyesült államokbeli püspökök őszi közgyűlésükön Timothy Broglio érseket és William Lori érseket választották meg az AEÁ püspökkari konferenciája elnökévé és alelnökévé.

Timothy P. Broglio érsek, az amerikai püspöki konferencia eddigi tábori püspöke lett az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának (USCCB) az új elnöke. A püspöki kar titkáraként szolgáló főpásztort november 15-én választották meg a püspökök őszi közgyűlésén, amely hétfőn nyílt meg Baltimore-ban. Tíz jelölt közül választották ki. 138-99 szavazattal nyert Lori baltimore-i érsekkel szemben. Ezt követően Lori érseket, aki jelenleg a püspöki konferencia életvédő bizottságának az elnöke, a konferencia alelnökévé választották.

A két elöljáró José H. Gomez Los Angeles-i érseket és Allen H. Vigneron detroiti érseket követik, akik befejezték hároméves mandátumukat a konferencia elnökeként és alelnökeként.

Broglio érsek 1951-ben született Cleveland Heights-ben, Ohio államban, és 1977-ben szentelték pappá a Clevelandi egyházmegyében, miután a Boston College-ban szerzett diplomát ókori irodalomból, valamint szakrális teológiából és kánonjogból doktorált a Pápai Gergely Egyetemen Rómában. 1979-től 1983-ig a Pápai Egyházi Akadémián tanult. Mielőtt 2007-ben kinevezték az Egyesült Államok tábori érseksége élére, a vatikáni diplomáciai testületben dolgozott, több ország nunciatúráján szolgált. 1990 és 2001 között Angelo Sodano bíboros vatikáni államtitkár kabinetfőnöke és a közép-amerikai ügyek intézője volt. Broglio érsek többek között a Püspöki Kar Nemzetközi Igazságosság és Béke Bizottságának, valamint a kánonjogi ügyekkel és egyházirányítással foglalkozó bizottságának elnökeként szolgált, továbbá a 2013-as rendkívüli közgyűlés munkacsoportjának tagja volt. Dolgozott a Házasságvédelmi és Egészségügyi Albizottságban is. Az amerikai püspöki konferencia új elnöke folyékonyan beszél angolul, olaszul, spanyolul és franciául.

William Lori érsek a Kentucky állambeli Louisville-ben született 1951-ben, és 1977-ben szentelték pappá a washingtoni érsekségben. Szakrális teológiából doktorált. 2012-ben XVI. Benedek pápa nevezte ki a baltimore-i érsekség élére, miután Washington segédpüspökeként (1995-2001), majd a Connecticut állambeli Bridgeport püspökeként szolgált 2001-2012 között. Ő volt a püspöki kar hitvédelmi bizottságának és a vallásszabadsággal foglalkozó ad hoc bizottságnak a korábbi elnöke. 2002-ben Lori érseket kinevezték a püspöki kar szexuális visszaélésekkel foglalkozó ad hoc bizottságába, és jelentős szerepet játszott a mérföldkőnek számító, a gyermekek és fiatalok védelméről szóló charta megfogalmazásában. 2021 őszén kezdte meg hároméves ciklusát a püspökök életvédő bizottságának elnökeként. 2005 óta a Kolumbusz Lovagok főkáplánja, ilyenként feladata a rend 1,8 millió tagjának és családjaik lelkipásztori ellátása.

Somogyi Viktória

Forrás: Vatican News