Romániába látogat a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövete

0
763
Gyulafehérváron találkozott Kerekes László segédpüspökkel. Fotó: A gyulafehérvári főegyházmegye Facebook-oldala

Romániai látogatásra érkezett Franz Salm-Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövete adta hírül a gyulafehérvári érsekség Facebook-oldalán. November 1822. között végigjárja és ismerkedik a szeretetszolgálat kirendeltségeivel, Szatmárral, Sepsiszentgyörggyel, az ukrajnai határon végzett munkával, Csíkszeredában találkozik a város vezetésével és a helyi romakérdésekről tárgyal.

Megérkezése után meglátogatta az alvinci templomot és kolostort, amelynek helyreállítási munkálatait is támogatta a lovagrend, majd Gyulafehérváron találkozott Kerekes László segédpüspökkel. Franz Salm-Reifferscheidt nagykövetet és feleségét romániai körútján Tischler Ferenc főtitkár, valamint Simu Ancuța Mara és Barla István, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat munkatársai kísérik.

Franz Salm-Reifferscheidtnak a Szuverén Máltai Lovagrend roma ügyekkel megbízott nagyköveteként az a feladata, hogy erősítse a lovagrend és segélyszervezetei által a roma lakosságnak nyújtott támogatást. A Máltai Lovagrend világszerte a marginalizált, peremre szorult embereknek segít. Európában a romák alkotják a legnagyobb kisebbséget, közülük sokakat naponta ér hátrányos megkülönböztetés. A rend hosszú évek óta dolgozik a roma lakossággal. Az európai frontvonalon dolgoznak segélyszervezeteik egyebek mellett Romániában, Magyarországon, Szlovákiában, Albániában. Számos programot működtetnek a lakhatás, valamint az oktatás és képzés területén.  Próbálják csökkenteni az iskolai lemorzsolódási arányt és segíteni őket a civil társadalomba való beilleszkedésben.