Orgonamegáldás és templombúcsú Fernezelyen

0
834

Az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt fernezelyi templom búcsúját vasárnap, november 13-án délelőtt 11 órakor ünnepelték. Előtte november 12-én, szombaton a felújított orgonát áldották meg.

A fernezelyi plébániát 2020-ig Heinrich Ferenc plébános látta el, nyugállományba vonulásával a plébániát oldallagosan a nagybányai Szentháromság plébánia látja el.

A szatmári egyházmegye honlapja szerint Fernezely 1790-ben lett plébánia, akkor a kápolna és paplak egy épületben volt az akkori központot jelentő Felsőkohón, amely ma a fernezelyi egyházközség filiája. 1897-ben a terjeszkedő üzem egyik új épületében kaptak kápolnát, amelyet Szent Borbála tiszteletére szentelték fel. 1902-1905 között új templom épült Szent Erzsébet tiszteletére. Az üzem úgy bővült, hogy lassan teljesen körülfogta a templomot, amely állandó javításra szorult, míg végül teljesen használhatatlanná vált. Az egyházmegye vezetése új templom építését határozta el, 1974-ben tették le az alapkövet, az új templomot és plébániaépületet Kishegyi Endre tervezte, és 1977. szeptember 22-én szentelte fel Sipos Ferenc ordinárius.

Az ünnepi alkalomra zenei rendezvénnyel készült a helyi római katolikus közösség: szombaton, november 12-én a 17 órakor bemutatott szentmise keretében megáldották a felújított orgonát, ezt követően pedig rövid hangversenyt hallgathattak meg az érdeklődők.

A hangszert a pécsi Angster József és Fia cég építette 1914-ben, pneumatikus táskaládás szerkezettel, egy manuállal és pedállal, nyolc regiszterrel. A hangszer már az 1905-ben épült, és 1980 körül lebontott templomban is szolgált. Az egyházközség egykori hívei 1911-ben jótékonysági előadást szerveztek az orgona építését szolgáló alap javára. 1915-ben szólalt meg első alkalommal a hangszer az egykori Szőgyény Lajos plébános gyászmiséjén.

Lelkes hívek közbenjárására és adakozásából sikerült az orgonát idén restaurálni, a felújítási munkát Pozsár Róbert kolozsvári orgonaművész végezte.

Forrás: nagybányai Szentháromság-plébánia