Ökumenikus ifjúsági fesztivált szerveznek Temesváron

0
632
Fotók: Ecumenical Youth Fest Timisoara/Facebook

Temesvár lesz jövőre Európa kulturális fővárosa széles programkínálattal, amelyből az egyház is kiveszi a részét: az egyházmegye nemcsak kitárja műemlék-értékű templomainak kapuit a látogatók előtt, de egy egész hetes ökumenikus keresztény fesztivált is szerveznek. A program szerint a fiatalok meglátogatják majd egymás templomait, közösen imádkoznak, lesznek kerekasztal-beszélgetések, workshopok, előadások, koncertek, körmenet is.

Az 1985-ben a görög kulturális miniszter, Melina Mercouri kezdeményezésére elindított Európa Kulturális Fővárosa pályázat mára Európa egyik legambiciózusabb kulturális projektjévé nőtte ki magát, és az Európai Unió egyik legismertebb és legelismertebb akciójává vált. Az évek során a verseny számos európai és szomszédos város és régió kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődéséhez járult hozzá. Románia esetében a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címre pályázók értékeléséért felelős független szakértőkből álló zsűri Temesvárnak ajánlotta ezt a címet. A világjárvány és a vele járó korlátozások miatt Temesvár kulturális fővárossá nyilvánítását 2023-ra halasztották.

Ebből az alkalomból és az egység szellemében a temesvári Ökumenikus Ifjúsági Csoport 2023. május 1-7. között Ökumenikus Ifjúsági Fesztivált szervez, amely fiatalos, keresztény és az egység szellemében szervezett rendezvény lesz. Mottója: „Walking all together in the light of Christ”, azaz „Járjunk együtt Krisztus fényében”. A rendezvény logója az XP szimbólum, amelyet Jézus Krisztus monogramjaként ismerünk, egy korai keresztény szimbólum, amely a Χριστός (magyarul Krisztus) név első két görög betűjéből áll. A pogány időkben ezekkel a betűkkel jelölték az emberek keresztény identitásukat. A hagyomány szerint ezt a szimbólumot Nagy Konstantin álmodta meg a Milvius-hídi csata előtt, ezért konstantinápolyi keresztnek is nevezik.

„Amikor kiderült, hogy Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa, sokan jöttek és kérdezték: gyönyörű templomaitok vannak, gótikus és barokk stílusban, akkor megnyitjátok ezeket a nagyközönség előtt? Természetesen megnyitjuk őket és idegenvezetést is biztosítunk. Arra gondoltam, hogy ezek a templomok a 100-200 évvel ezelőtt élt emberek hitéről beszélnek, ők építették ezeket a templomokat, de a mi hitünkről ki beszél most? Nekünk kell tanúságot tennünk. És mivel Temesvár egyik jellemzője az, hogy itt sok felekezet él, nagyon fontos program lesz az Ökumenikus Ifjúsági Fesztivál, amely hét napig tart” – mondta Pál József Csaba megyés püspök egy, a váci egyházmegyében tartott tapasztalatcsere keretében elhangzott interjúban. A fesztivált eredetileg egy napra tervezték, de a fiatalok rengeteg ötlettel jöttek. A főpásztor elmondta: minden felekezetből hívtak fiatalokat, a rendezvényen lesz ünnepi megnyitó, játékok, különböző kerekasztal-beszélgetések, az egyik délután különböző templomokban lesz imaalkalom, körmenetben vonulnak egyik templomból a másikba, és ott a fiatalok tanúságot tehetnek hitükről. Lesz egy délutáni és egy esti éneklés is, ahol különböző felekezetek képviselői lépnek fel, a tervek szerint pedig meghívják a Gen Verde lányzenekart, amelynek fellépését május 6-án estére tervezik. A koncert előtt három napon keresztül különböző workshopokat szerveznek a fiatalokkal, amlóelyre 160 érdeklődőt várnak.

„A fiatalok, az esemény szervezői nagyon lelkesek, és én is nagyon lelkes vagyok, és velük tartok ezen az úton. Elmondhatjuk, hogy ez az esemény a mai emberek és fiatalok hitéről szól, és ők szívesen tesznek tanúságot. Már most is minden hónapban szerveznek egy ifjúsági imaestet erre az eseményre” – hangsúlyozta a megyés püspök. Kiderült, lesz két másik, a fiatalok körében nagy elismerésnek örvendő meghívott is, akik megerősítették jelenlétüket az Ökumenikus Ifjúsági Fesztiválon: Constantin Necula ortodox pap és Francisc Doboș római katolikus lelkipásztor, akik ebből az alkalomból konferenciát fognak tartani. A rendezvény teljes programjáról további információkat ITT lehet találni.

Az ökumenizmus fogalmának középpontjában az egység, a közösség és az együttműködés áll. Egy olyan társadalomban, ahol az evangélium üzenete sok szempontból hiányzik, minden keresztény felekezetnek meg kell próbálnia együtt dolgozni, hogy a hit tanúségtevői lehessenek ebben a gyakran sötét és zavaros világban. Keresztényi kötelességünkhöz tartozik, hogy Jézus tanítását terjesszük a körülöttünk élőknek. Nekünk is meg kell látnunk a körülöttünk élőkben Isten arcát, és folyamatosan arra kell törekednünk, hogy azt tegyük, ami helyes és igaz. Az a fontos, hogy mindig Isten legyen a középpontban, az egyéneknek arra kell törekedniük, hogy méltóságteljesen és tiszteletteljesen imádkozzanak a saját istentiszteleti és imastílusukban.

Thabitta Kozilek

Forrás: a temesvári egyházmegye sajtóirodája