A számlák kifizetésében segít idén a Vatikán

0
719
Ferenc pápa megáldja a „szegénység” szobrát. Fotó: Vatican News

A gáz- és villanyszámlák kifizetésében nyújt segítséget a rászoruló családoknak a Vatikán a szegények világnapja keretében a november 13-án induló kezdeményezései között. A világnapot megelőző héten ugyanakkor jótékonysági szervezetek, élelmiszerláncok, pénzintézetek és biztosítótársaságok együttműködésével több tonna élelmiszert osztottak és osztanak ki.

A támogatást koordináló Evangelizációs Dikasztérium közleménye szerint a segítséget igénylők névsorát a plébániák már továbbították a Vatikánba, elsősorban a római egyházmegyében élőkről van szó. Számukat nem hozták nyilvánosságra, de a szintén a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagokban ötezer háztartás részesül.

A szegények világnapját szokás szerint a Szent Márton-naphoz legközelebbi vasárnapon tartják meg, ezt Ferenc pápa vezette be még 2017-ben. Vasárnap az egyházfő misét mutat be a Szent Péter-bazilikában, majd 1300 ember vehet részt a vatikáni audienciateremben rendezendő ebéden. A világnapot megelőző héten egymást követik az Evangelizációs Dikasztérium kezdeményezései: jótékonysági szervezetek, élelmiszerláncok, pénzintézetek és biztosítótársaságok együttműködésével tíz tonna tésztát, öt tonna rizst, ötezer liter olajat, lisztet, cukrot, sót és tartós tejet osztanak szét. A pandémia alatti szünet után újraindították a Szent Péter tér oszlopcsarnokánál működtetett egészségügyi ellátást is, amelyet a Vatikán ingyen biztosít a hajléktalanok és más rászorulók számára. Reggeltől estig lehetőség van vérvizsgálatra, influenza és Covid-19 elleni védőoltásra, valamint szívultrahang-vizsgálatra. Egy, erre a célra kialakított lakókocsiban TBC- és HIV-szűrést, valamint hepatitisz C-vizsgálatot is végeznek.

A dikasztérium emlékeztetett, hogy a Caritas egyházi jótékonysági szervezet adatai szerint tavaly a kevesebb mint hatvanmilliós Olaszországban 5,6 millióan, köztük 1,4 millió gyermek élt szegénységben. Ferenc pápa a szerdai általános audiencián, az eseményekhez kapcsolódóan szegényeknek dedikált szobrot avatott fel a Szent Péter téren. Az embermagasságú bronzszobor egy hajléktalant ábrázol: az őt védő takarót egy galamb emeli a magasba. A szobor a kanadai Timothy Schmalz alkotása.

Forrás: MTI