Főegyházmegyei biblianapot tartottak Sepsiszentgyörgyön

0
229
Fotók: Katolikus Magyar Bibliatársulat

A sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián „…én az Isten ujjával űzöm ki a démonokat…” (Lk 11,20) mottóval tartották meg a főegyházmegyei biblianapot a Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében október végén. A résztvevők Brassóból, Csíkszeredából és környékéről, Tusnádról, Székelyudvarhelyről, Gyergyó környékéről, Sepsiszentgyörgyről és környékéről, Ozsdoláról és Marosvásárhelyről érkeztek.

A találkozó az ige ünneplésével, a Szentírás trónraemelésével kezdődött, Ilyés Zsolt helyi plébános vezetésével. Az előadást Oláh Zoltán teológiai tanár tartotta. A bevezetőben szó volt a diá-bálló ige etimológiájáról (szétválaszt, széthúzást kelt, ellenségessé tenni, rosszat mondani valakiről, befeketíteni, igazságtalanul bevádolni, valakit rossz fényben tűntetni fel), a diábolosz jelentéséről (szidalmazó, pletykáló, átverő). Foglalkoztunk a sátán eredetével (Jób könyve) és Jézus ördögűző tevékenységével a maga történelmi hátterében és összefüggésében. Az előadó rávilágított az exorcizmus és a gyógyítás közti különbségekre is. Érdekes volt, hogy János evangéliuma nem beszél egyáltalán ördögűzésről. Pál apostol pedig az ApCsel 6 tanúsága szerint egyszer űzött ki egy jóslelket. Megértettük, hogy: „ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben” (Lk10,20). Szóba került az is, hogy hogyan gyakorolja ma az egyház az exorcizmust.

Délután városnézésre mentünk, majd csoportmunkával folytatódott a program, ahol elmélyítettük az evangéliumi részeket. Jézus Péterrel folyatott beszélgetése kapcsán (Távozz tőlem Sátán!) a szenvedés szükségszerűségéről beszélgettünk. A csoportmunkák beszámolójában elhangzott, hogy mi Krisztus „megszállottjai” szeretnénk lenni. Szóba került, hogy kísértéseinkben, „megszállottságainkban” hogyan segít az ima, a böjt, a Szentírás olvasása, a szentmise és a szentáldozás. Megértettük, hogy a nehéz helyzetekben felelősek vagyunk egymásért. És „ha én az Isten ujjával űzöm ki a gonosz lelkeket, akkor már közel van hozzátok az Isten országa” (Lk 11,20).
A biblianap a Szent József-templomban tartott szentmisével zárult.


Számunkra a Szentírás az élet könyve, életet adó ige, az emberi élet minden kérdésére adott válasz, a teljes igazság, a legbiztosabb szikla, amire lehet életet építeni. Fel sem fogjuk, milyen nagy kincs birtokában vagyunk. Nagy ajándék, hogy anyanyelvünkön olvashatjuk a Szentírást és hogy van, aki megmagyarázza nekünk. Éljünk vele, kezdjük el olvasni a Bibliát, hallgassuk egyházunk tanítását és kezdjünk el élni úgy, ahogy Isten megálmodta.

Mátyás Katalin