A kommunikáció művészete a családban

0
987
Fotók: Szent Ágoston-plébánia és templom Facebook-oldala

Közös családos hétvégét tartottak a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia szervezésében október 14−16. között. A közösségépítés céljából tartott eseményen 13 házaspár, valamint Bálint Emil plébános és Both László segédlelkész vett részt. A családos hétvége programjaiba a résztvevő házaspárok élménybeszámolói alapján nyerhetünk betekintést.

„Hogy mi fér bele egy péntek kora este-vasárnap kora délután lelki hétvégéjébe? Vacsora beszélgetéssekkel, tábortűz dalolással, kiadós dombra, vagy inkább hegyecskére mászás sok hecsedlivel és gombával, a látványról nem is szólva, szentmise és csapatmunka. Legfőbbképp pedig elmélyülés, megerősödés egy, a mindennapi élet megkerülhetetlen részét képező mozzanat/életgyakorlat kapcsán: kommunikáció. S bár életünk része, sokszor nem szentelünk kellő figyelmet a »működésére«. Ez a hétvége megerősített abban, hogy mennyire fontos a házastársi kommunikáció, a családtagokkal történő kommunikáció minősége. A teljes jelenléttel való meghallgatás és meghallgattatás.”

„Jól kigondolt programban volt részünk, egy jól sikerült „hétvége másként” lett a Szent Ágoston-plébánia szervezésében. A kommunikáció feldolgozása családpasztorációs megközelítésben egy lehetőség volt arra, hogy magunkra ismerjünk problémahelyzetekben vagy éppen azok megoldásának nehézségeiben, amelyek „színesítik” szürke hétköznapjainkat. Ezek megfelelő kezeléséhez kapcsolódó jó tanácsok, megoldásjavaslatok egy kicsit az alagút végén távolról érzékelhető fényként hatottak, azzal biztatva, hogy türelemmel, megfelelő kommunikációval és a hit erejével összefonva megtartó erőként egyensúlyban lehet tartani a családi életet. Tekintettel arra, hogy nem vagyunk mindannyian a kezdetektől az egyházközség tagjai, mélyvíz volt számomra ez a hétvége, sok új arcot kellett megismernem, és ennek megfelelően megnyílnom, hogy egyfajta kommunikáció létrejöjjön a résztvevőkkel, lelkipásztorokkal.”

„Meghívott vendégeink a Kelemen házaspár volt, Erzsébet és Levente Karcfalváról. Az együttlét témáját a kommunikáció képezte. A találkozás hangulata, a téma alkalmazása a házaspárok mindennapjaival szembesített mindannyiunkat, a lényeges dolgok meglátásának fontosságára hívta fel a figyelmünket. Jó volt a közös együttlétben erősödni, és a jövőre nézve plébániai közösség számára terveket szőni.”

„Az elmúlt hétvégén részesei lehettünk a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia által szervezett családos csapatépítő programnak. Ennek keretében volt tábortűz, közös éneklés, szentmise, előadás és lelkiekben, családi életben való erősödés, amelyet egy kedves meghívott házaspár segített életpéldájukkal, közvetlenségükkel. Köszönjük ezt a csodálatos hétvégét a többi család nevében is, amely által sok közös élménnyel gazdagodhattunk.”

„A legtöbb lelki program után két dolog szokott eszembe jutni: először hála Istennek, másodszor pedig köszönet azoknak, akik a programot lehetségessé tették. A Szent Ágoston Családos Közösség házaspárjaival, habár rég ismerjük egymást, ilyen sok időt, ilyen intenzíven nem töltöttünk együtt soha. Gyönyörű volt a helyszín kint a hegyekben, a civilizációtól elzárva, ahol a telefonhálózat nem igazán működött. Péntek este a közös sütésben, együttlét örömében, a tábortűz pattogásában kerestük Isten kegyelmét. A szombati napon a meghívottjaink hihetetlen egyszerűséggel, saját példáikon keresztül beszéltek a családon belüli kommunikációról, valamint annak nehézségeiről. Egyszerű példáik magukkal ragadtak, játékokkal és ábrázolásokkal tették interaktívvá az együttlétet. Úgy gondoljuk, hogy feltöltődve értünk haza, viszont egyben egy küldetést is kaptunk, hogy sok tenni- és tanulnivalónk van az elkövetkező években.”

„A lelki hétvége megerősített abban is, a két kedves konduktorunk által is, nagyon fontos, hogy ne adjuk fel a kommunikáció művészetét a családban, és az majd meghozza a környezetünkben, csapatunkban is az eredményt.”

Forrás: Szent Ágoston-templom és plébánia Csíkszereda