Megnyílt a „Carlo Acutis menza” szegények és zarándokok számára

0
462
Fotó: Vatican News

A Carlo Acutis boldoggá avatásának második évfordulója alkalmából szervezett programok között Assisi történelmi belvárosában átadták a rászorulók és zarándokok fogadását szolgáló étkezdét, amely „a jótékonyság konkrét és látható eredménye” – nyilatkozott a kezdeményezésről Domenico Sorrentino érsek, Foligno főpásztora. A menza ebédidőben tart nyitva és harminc ember befogadására alkalmas.

Carlo Acutis boldoggá avatásakor 2020-ban az akkori assisi főpásztor, Domenico Sorrentino érsek két kezdeményezést indított útjára, amelyek egyike a most megnyílt menza, amely a Ferenc pápa befogadó Házzal közösen működik majd. A menza megnyitóján október 10-én jelen volt Boldog Carlo Acutis édesanyja, Antonia Salzano és édesapja, Andrea Acutis, továbbá Cesare Provenzi atya, az Assisi Caritas Alapítvány elnöke, továbbá egyházi és világi vezetők.

A menza nevét jelző táblát Boldog Carlo Acutis szülei leplezték le, míg a szalagot egy assisi önkéntes fiatal, Dante Bordoni vágta el, ezt követően a helységeket Domenico Sorrentino érsek áldotta meg. Jelenleg mintegy 30 ember befogadására képes a konyha, amely ebédidőben lesz nyitva a rászorulók és zarándokok számára. A tervek szerint növelni fogják a menza befogadóképességét és szolgáltatásait is.

Sorrentino érsek köszönetet mondott az Olasz Karitásznak és mindazoknak, akik hozzájárultak az étkezde megvalósításához. „Ez az assisi jótékony szeretet látható jele. Az Úr és szentjeinek segítsége nélkül mindez nem valósult volna meg, hiszen nem hevült volna fel azoknak szíve, akik lehetővé teszik nekünk, hogy a szeretet útján járjunk” – mondta a megnyitón Sorrentino érsek.

Boldog Carlo Acutis életpéldájára emlékeztet majd minden embert

„Isten az Eucharisztián és a szegények sebein keresztül mutatja meg magát nekünk, és képesnek kell lennünk arra, hogy felismerjük őt. Boldog Carlo Acutis, Szent Ferenc nyomdokain járva, a mesterünk, és mindaz, amit ma átélünk ezzel a megnyitóval, rá emlékeztet bennünket” – magyarázta a menza megnyitóján jelenlévőknek Domenico Sorrentino érsek.

Forrás: Horváth Hajnalka, Vatican News