A csíkiak testi-lelki egészségéért ajánlották fel az élő rózsafüzért

1
1209
Élő rózsafüzér Csíkban. Fotók: Péterfi Attila-Csongor Facebook-oldala

Két év kimaradás után, tizenharmadik alkalommal imádkozták körbe a zarándokok Csíkszeredát a városban élők testi-lelki egészségéért ajánlva fel az élő rózsafüzért október 15-én, szombaton. A hat stáció az élet hat stádiumát a magzati, a gyermek-, az ifjú-, a felnőtt-, az idős- és a szép kort – ölelte át.

Több mint 150-en zarándokoltunk az idei élő rózsafüzér alkalmával, és több mint 200-an vettek részt a stációkon folytatott elmélkedéseken, imákon, hálaadó szentmisén. Több nagyszülő és szülő hozta magával unokáját, gyermekét. Nagyon sokan vállalták az egész napos zarándoklatot, imádkozva szeretteik, hozzátartozóik, barátaik, a pedagógusok, városvezetők, orvosok, ápolók, segítő szakmabeliek, papjaink, gyerekeink és szüleink lelki-testi egészségéért.

A Milleniumi templomból indulva Darvas-Kozma József esperes a magzat életútját tárta elénk, azt, hogy hogyan fejlődik, hogyan táplálkozik és kommunikál, érez a kilenc hónap alatt a magzat. A Szent Kereszt-templom udvarán a meg nem született magzatokért gyújtottunk gyertyát. Biró Károly segédlelkész áldásával indultunk útnak, aki elkísért bennünket Csíksomlyóig, vállalva a gyóntatást, lelki beszélgetéseket.

A zsögödi templomban a gyerekek és az édesanyák kaptak jelentős szerepet az elmélkedésekben. Zarándokcsapatunk jelentősen gyarapodott a Szent Ágoston-templomnál az Erdélyi Imre teológiatanár által vezetett 40 fős csapattal, a Segítő Mária-gimnázium diákjaival, cserkészeivel és tanáraival. Megérkezett a felmentő sereg, ahogy Ferencz Attila bácsi fogalmazott. Itt Obermájer Ervin-István kisegítő lelkész részesített áldásban.

Mindannyiunk számára különleges élmény volt Csíksomlyón bekapcsolódni egy ifjú pár házasságkötésébe. Mivel a vőlegény a Segítő Mária-gimnázium volt diákja, a fiatalok körbeállva áldották meg az ifjú párt.

Csíksomlyótól Küsmődi Csongor-Ignác segédlelkész zarándokolt velünk és részesített áldásban a Szent Péter és Pál csíksomlyói plébániai templomban. Itt ugyancsak kedves meglepetésben volt részünk, hiszen az itteni rózsafüzér-társulat tagjai szendviccsel, süteményekkel, üdítőkkel láttak el. Isten fizesse! Így nem csoda, hogy kicsit megkésve érkeztünk Taplocára, ahol Czikó László plébános vezetésével vecsernyén vettünk részt és részesültünk áldásban. Erdélyi Imre teológiatanár és Dánel Magdika és Sándor hétgyerekes házaspár tanúságtétele is kedves része volt zarándoklatunknak. Taplocán csatlakozott hozzánk Mihai Zoltán-Lajos kisegítő lelkész is, aki a hálaadó szentmisén is concelebrált.

A Szent Kereszt-templom udvarán Molnár Sándor, a Mária Út Egyesület ügyvezető elnöke is köszöntötte a zarándokokat, majd együttesen bevonulva vettünk részt a hálaadó szentmisén, amit Tamás József nyugalmazott segédpüspök tartott. Homíliájában az ima horderejéről beszélt, rámutatva a zarándoklat során elmondott imák fontosságára. Jó volt átélni az ima mélységét az egész nap alatt. A napközben megírt imaszándékok az oltárra kerültek, amiket a szentmise keretében a püspök megáldott. Köszönjük neki az évek óta végzett lelkes szolgálatot! Köszönjük ugyanakkor György Imre bácsinak és Kiss Lászlónak is a kedves szolgálatot, hiszen ők ügyeltek a zarándokok testi épségére, vezetve és kísérve a zarándokokat. Köszönjük mindenkinek a lelkes részvételt, a számos tanúságtételt, az ima- és énekvezetést, a háttérimádkozók és a papok szolgálatát is. A nap végén elmondhatjuk, hogy nagy hálával tartozunk egészségünkért, gyermekeink, szüleink, nagyszüleink egészségéért és hogy ilyen csodálatos városban élünk. Isten fizesse mindenkinek a segítséget és a szolgálatot! Találkozzunk egészségben 2023 októberében is!

Péterfi Attila-Csongor