Örmény vallási és kulturális ünnep Marosvásárhelyen

0
804
Koszorúzás Petelei István marosvásárhelyi sírjánál október 15-én. Fotó: Puskás Attila

A Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Katolikus Egyesület rendszeresen szervez kulturális rendezvényeket. Október 15-én Petelei Istvánra emlékeztek. Ugyanakkor örmény katolikus szent liturgiát tartottak a marosvásárhelyi egykori minorita templomban.

Havi rendszerességgel lesz ezentúl örmény katolikus szent liturgia a marosvásárhelyi egykori minorita templomban, miután augusztus 1-jétől Szakács Endre örmény szertartású pap a Keresztelő Szent János plébánián teljesít szolgálatot.

Első alkalommal október 15-én volt örmény katolikus rítusú liturgia az Örmény Kultúra Napjai keretében, amelyet a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Katolikus Egyesület éves rendszerességgel szervez az erdélyi és helyi örmény közösség jeles eseményei kapcsán. Az idei rendezvényen Petelei István marosvásárhelyi örmény származású íróra emlékeztek születésének 170. évfordulóján.

A Kemény Zsigmond Társaság egykori elnökére Csiky Boldizsár, a társaság jelenlegi elnöke emlékezett. Bodó Márta, a Verbum egyesület (a Keresztény Szó, RomKat, Vasárnap kiadója) főszerkesztője – aki az író családjából származik – Petelei publicisztikájáról értekezett.

Székely Emese, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum magyar irodalomszakos tanára irodalmi munkásságáról, Puskás Attila a Petelei családról tartott előadást. Az ünnepség keretében mutatta be Petelei István és rokona, dr. Czakó József sebész emlékére készített emléktáblát Karácsony István művészettörténész. Az író műveiből Rences Viktória, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem hallgatója, valamint Forró-Bathó Eszter Anna és Nagy Imre, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai adtak elő. A megemlékezésen közreműködött az Aurora Borealis Együttes.

A rendezvénysorozat keretében a gyermekek Fazakas-Kató Klára óvópedagógus irányításával írástörténeti élménypedagógiai foglalkozáson, a fiatalok pedig egy örmény témájú szabadulószobán vettek részt. Kálmán Attila és Puskás Attila vezetésével az érdeklődők a Peteleihez kapcsolódó vásárhelyi emlékhelyeket keresték fel.

Az író római katolikus temetőben található sírjánál a családtagok, a visegrádi Szent György Lovagrend, valamint a helyi magyar-örmény közösség képviselői helyezték el az emlékezés koszorúját.

Puskás Attila, a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület elnöke