Ha szeretet van közöttünk, Isten is velünk van

0
740
Fotók: gerhardus.ro

Pál József Csaba megyés püspök vizitációja október 12-én és 13-án a lovrini plébánián folytatódott, amelynek lelkipásztora Cristinel Balan plébános. Homíliájában a főpásztor az Istenre figyelés el nem hanyagolhatóságát emelte ki.

A látogatás első napján, délután a plébániatemplomban a megyés püspök celebrált szentmisét, amelyen koncelebrált Jäger Adalbert temesvár-újkissodai plébános, csanádi esperes, Kozovits Attila perjámosi plébános és Cristinel Balan plébános. A közösség nevében a főpásztort Claudia Potra Dulea tanárnő köszöntötte. Bevezetőjében a megyés püspök így fogalmazott: „Azért vagyunk itt, az önök közösségében, hogy együtt megtaláljuk, mi a legjobb ennek a plébániának. Ha szeretet van közöttünk, Isten is velünk van”.

Homíliájában a főpásztor kiemelte, jó ha a Szentlélek gyümölcsei gazdagon teremnek bennünk, például az öröm, a békesség, a jóság, a szelídség. Ha úgy gondoljuk, hogy nincsenek meg bennünk ezek a gyümölcsök, talán jó lenne kinyitni a Szentírást és beleolvasni, hiszen a jó Isten szólni akar hozzánk, megmondani, hogy mi az ő akarata. „Tegyük azt, amit Isten kér tőlünk, az ő szavai vezéreljenek bennünket” – hívta fel a figyelmet a főpásztor. A szentmise után Pál József Csaba találkozott a lovrini, bogárosi, kisőszi, csatádi és vizesdi közösségekből érkező gyermekekkel. Kört alkotva az oltár előtt a gyermekek nyitottan és őszintén beszélgettek számos témában. Ezt követően az ifjúsági csoport tagjaival váltott szót a püspök, ami hasonlóan szívélyes és nyílt légkörben zajlott. Mindkét találkozón részt vett Alexandra Văcaru nővér, a Temesvár-erzsébetvárosi Vino și vezi kollégium ifjúsági felelőse, aki interaktív programot készített a fiataloknak.

A főpásztori látogatás második napján, október 13-án, csütörtökön 11 órakor a megyés püspök szentmisét mutatott be a lovrini plébániához tartozó Bogáros templomában. Itt a felolvasott evangéliumi részhez kapcsolódóan a főpásztor arról beszélt, hogy mit jelent Isten gyermekének lenni.

„Isten végtelen szeretettel, mindenható szeretettel szeret bennünket. A legnagyobb ajándék az életemben az, hogy Isten megadta nekem: hiszek az ő szeretetében” – fogalmazott a főpásztor. Mindkét szentmise zenei szolgálatát Antonio Leonard Agigheoleanu, a Temesvári Nyugati Egyetem Zene- és Színművészeti Karának mesterszakos hallgatója látta el, aki orgonán és hegedűn kísérte a közismert népénekeket. A liturgiát követően a megyés püspök a templom előtt beszélgetett a lovrini, valamint a hozzá tartozó filiaközösségekből érkezett hívekkel, majd a délután folyamán visszatért Lovrinba, ahol a templomban a helybeli hívek egy csoportjával és az egyháztanács tagjaival találkozott.

Forrás: a temesvári püspökség sajtóirodája