Gyermekek rózsafüzér imája: a hitből fakadó szeretet legyőzi az erőszakot

0
1676
Illusztráció: Pexels

A Szükséget Szenvedő Egyház nevezetű pápai jogú nemzetközi karitász szervezet minden évben szerte a világon meghívja a plébániákat, óvodákat, iskolákat és a családokat, hogy vegyenek részt az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezésben. Idén különösképpen a béke jegyében kell ezt megtennünk.

Az évente október 18-ra meghirdetett közös rózsafüzér imádság a béke és az egység adományáért fohászkodik, arra bátorítva a gyerekeket, hogy bízzanak az Istenben a nehézségek láttán is. Az idei ima-kezdeményezés plakátja két nyitott kezet ábrázol, amint körbefogják és fenntartják a földgolyót, a világ minden kontinenséről összesereglett gyerekekkel együtt. Ezek a kezek az Atya Istent jelképezik, aki szeretettel teremtette a világot és minden ember üdvösségét akarja.

A gyermekek közös rózsafüzér imádsága még 2005-ben indult, amikor egy gyermekcsoport rózsafüzért imádkozott egy útszéli Mária-kegykép előtt Venezuela fővárosában, Caracasban. Az arra járók közül többen felfigyeltek az imádkozó gyerekekre és néhányan visszaemlékeztek Pio atya szavaira: „Amikor egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, megváltozik a világ”. Az ima-kampány ezután gyorsan, szinte magától elterjedt az egész világon.

Mauro Piacenza bíboros, a Szükséget Szenvedő Egyház nemzetközi karitász szervezet elnöke a közös rózsafüzér imát így értelmezi: „Mikor oly sok háborút, gonoszságot, üldözést, betegséget és félelmet látunk magunk körül, amelyek a világunkra nehezednek, akkor az emberek feltehetik maguknak a kérdést, hogy valóban Isten az ura ennek a világnak? Igen, ő az, de nekünk meg kell keresnünk felénk nyújtott kezeit és bele kell kapaszkodnunk azokba. Isten Márián keresztül ér el bennünket. Hisszük, hogy ha hűségesen együtt imádkozzuk a rózsafüzért, Isten szent anyja mindnyájunkat, mint egy nagy családot vezet majd mennyei Atyánk szerető karjaiba”.

Gondoljunk a háborús környezetben élőkre…

Az Ukrajnában, Nigériában, Mianmarban vagy Pakisztánban, továbbá a Közel-Keleten, a Száhel-övezet afrikai térségében uralkodó háborúk, az erőszak és a súlyos szegénység láttán a Szükséget Szenvedő Egyház karitász különleges módon szeretné az Úr hatalmas kezeire bízni a Szűzanya közbenjárására a Föld mindazon helyeit, ahol ma az emberek nem élhetnek békében.

„A legpozitívabb válaszok közül több pontosan azokból a térségekből érkeztek, ahol különösképpen nagy szükség van a békére. Örvendetes annak a tudata, hogy Irak, Szíria, Belorusz vagy Mianmar országaiban vannak olyan gyerekek, akik együtt imádkoznak a Fatimában, Kanadában vagy az Egyesült Államokban összegyűlt gyerekekkel. Kisgyerekek imára kulcsolt kezei különösen is megindítóak és reményt adnak arra, hogy a hitből fakadó szeretet legyőzheti az erőszakot” – nyilatkozta Martin M. Barta, a szervezet egyházi asszisztense.

Forrás: Vatican News