A Gyulafehérvári Caritas képviselői a Katolikus Szeretetszolgálatnál jártak

0
626
Fotók: Katolikus Szeretetszolgálat/Magyar Kurír

A Gyulafehérvári Caritas képviseletében a marosvásárhelyi Caritas Teréz Anya Idősek Nappali Foglalkoztató Központjának munkatársai a Katolikus Szeretetszolgálathoz látogattak október 5–6-án, hogy szakmai tapasztalatokat gyűjtsenek a demencia kezelésével kapcsolatban.

„Fantasztikus volt” – ezekkel a szavakkal írta le a közel másfél napos intenzív tapasztalatgyűjtést Cosma István pszichológus, aki elmondta: az internetet böngészve talált rá a szeretetszolgálat által létrehozott és üzemeltetett demencia.hu oldalra, amelyen hasznos információkat talált. Innen jött az ötlet, hogy személyesen is szeretnének tapasztalatot szerezni arról, hogy a magyarországi szeretetszolgálat idősotthonaiban milyen módszerekkel foglalkoznak a demenciával élő lakókkal. Szíjgyártó Adrienn pszichológus elmondta: jelenleg is többféle program (pl. daganatos támogató csoport, senior örömtánc, időstorna, számítógéphasználati tanfolyam stb.) fut a nappali foglalkoztatóban, de amit ott tapasztaltak a másfél nap során, az megerősítette őket abban, hogy a korábban megkezdett terápiás foglalkozásokat milyen módon tudják elmélyíteni, valamint melyek azok a külső körülmények, amelyek a demenciában szenvedőket segítik a mindennapjaikban.

„Színes, élményekben és tudásban gazdag volt ez a másfél nap” – mondta Cosma István, aki kiemelte: a soroksári Názáret Otthonban és a máriaremetei XXIII. János Otthonban történt látogatás során megtapasztalt nyitottság és szeretettel való fogadtatás, valamint Vajda Norbert főigazgató és Forsthoffer Erzsébet intézményvezető előadásaival nem csupán szakmailag, hanem emberileg is sokat kaptak.

Forrás: Katolikus Szeretetszolgálat