Hálaadás a terményekért Csíkszeredában

0
1022

A csíkszeredai Szent Ágoston-templomban terménybetakarítási hálaadó napot tartottak október 9-én.

,,A Föld termése és az emberi munka gyümölcse”, ezért adott hálát szentmise keretében a Szent Ágoston-plébánia közössége. Bálint Emil főesperes-plébános a bevezetőben így foglalta össze a nap kettős célját: megköszönni a jó Istennek, amit az életünkben kaptunk és kapunk, nem csupán a terményeket, hanem az embereket, akiknek önzetlen jóságával megajándékozottak vagyunk. Ez a jóság vezet arra, hogy jobb emberek és jobb keresztények legyünk. A közösségépítés: hiszen a plébánia nem statisztika, hanem az az érzés, hogy jó odatartozni. Ez pedig a szentmise keretében épül, de azzal is, hogy utána kinn, az udvaron minden a barátságok szövését szolgálja.

,,Tápláltad őket a gabona javából…”, hangzott a nyitóének. Bálint Emil elmondta: bár mára többnyire városon élő emberek vagyunk, akik a piacról vagy a bevásárlóközpontból vásárolunk, de kapcsolatban állunk a faluval, sokan származunk onnan… A városi gyökér visszanyúlik a falura, ahol ott a kötődés a terményhez, amellyel az ember dolgozik, amelyért megküzd, és amelyet Istennek felajánl.

Az imában való hálaadás után a plébánia apraja-nagyja kivette a részét a betakarított termények fölötti örvendezésből a jól sikerült terménybetakarítási ünnep, közösségi együttlét során.

A domboldalon ülve, az aranyló napsütésben felemelő élmény az erdők színkavalkádjának látványa. Van benne valami fenséges, méltóságteljes ragyogás, amelyben benne van a tavasz ígérete, a nyár heves és kiszámíthatatlan természete. Szép a teremtett világ, amelyet az ember verítékes munkával formál és alakít, amely földi létünk bölcsője. A Föld mint anya terményeivel élteti és táplálja az embert, amely Isten gondoskodó szeretetét sugározza felénk.
Az ősz sokszínűségében és gazdag terményeivel a bőséget jeleníti meg számunkra, amely mögött ott van a verítékes munka, az áldozat, a létért való küzdelem. A munka elválaszthatatlan az emberi léttől.

Istennek legyen hála és minden jóakaratú embernek!

Fotó: a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia Facebook-oldala