Újabb óvoda épült Gyimesbükkben

0
794
Fotó: Csúcs Mária

Kerekes László segédpüspök áldotta meg a Gyimesbükkben a magyar kormány támogatásával épített óvodát, valamint a hozzá tartozó játszóteret és műfüves sportpályát.

Óvodát, játszóteret és műfüves sportpályát avattak Gyimesbükkben október 8-án. Ez immár a második óvoda, amit a magyar kormány támogatásával építettek itt, a 20 férőhelyes, korábbi épületet már kinőtte az egyre gyarapodó magyar közösség. A Dani Gergely Általános Iskola mellett működő új létesítményben két napközis és egy rövid programos csoportban 58 gyermek tanul.

A magyar kormány támogatásával épített beruházás értéke összesen 288 millió forint, ebből az óvoda 230 millió forintba került, a műfüves focipálya pedig 58 millió forintba.

Az ünnepség Kerekes László segédpüspök által celebrált szentmisével kezdődött. Antal Pál egyháztanácsos és Salamon József plébános köszöntötte a segédpüspököt, aki a nap jelentőségéről, Magyarok Nagyasszonyáról beszélt homíliájában, és a helyi egyházközség gazdag életét emelte ki.

Szentmise után Antal Etelka, a Dani Gergely Általános Iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket, utána Gyimesbükk polgármestere, Olteán Péter szólt a jelenlevőkhöz. Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke, egyben a a gyimesbükki gyermekeket évtizedek óta támogató Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke is jelen volt az óvoda átadásán, ahol arról beszélt, hogy a csángók életereje, hithez, magyar anyanyelvükhöz és szülőföldjükhöz való hűsége olyan érték, amit az egész magyar nemzetnek, Európának nyújtanak.  

A beszédeket követően a helyi magyar iskola népviseletbe öltözött óvodásai és iskolásai bemutatták verses, zenés, táncos előadásukat, majd Kerekes László segédpüspök megáldotta az épületet és a jelenlévőket.

Az óvoda elégtétel az elődöknek, akik életüket fordították arra, hogy a csángómagyarok a történelem viharaiban  megmaradjanak, megőrizzék anyanyelvüket és kultúrájukat szülőföldjükön.