Ez lehet a város legszebb temploma… Templomfelújítás Lupényban

0
1223

Pályázat segítségével, a román kultuszminisztérium, a magyarországi BGA és német támogatással kezdtek a lupényi plébániatemplom felújításához. A külső falaknál, a tetőn zajlik a munka, és a templombelső megújul.

A szénbányászat megindulásával és a vasút kiépítésével idetelepült bányászok részére 1893 őszén kérte a bánya, hogy papot kapjanak. 1893-ban meg is alakult az önálló plébánia helyi lelkészség címen. Imaházul és papi lakás céljaira egy munkáslakást kaptak. 1900-ban építették a templomot Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére, örökös szentségimádási napja július 9. Ugyanakkor épült az új plébániai lakás is. A Galícia-telepen is épült egy kis kápolna Jézus Szíve tiszteletére. 1920-ban indult a katolikus iskola, amelyet 1948-ban államosítottak.

Szentmiséket románul és magyarul tartanak, Lupény filiája Urikány. Ruşti Alex korábbi petrozsényi segédlelkész, a plébános elmondta: „Isten segítségével folytatódnak a munkálatok a templomunknál. A támogatás a román kultuszminisztérium részéről van. A drénrendszerre 9 millió forintot Budapestről BGA támogatásból kaptunk. Haladunk a külső falak javításával. A belső falaknál is tudtunk dolgozni, sikerült egy kicsit ott is javítgatni. Az új padok beszerzését, az oltár restaurálását németországi támogatással végeztük.”

,,Minden fél évben, ha sikerül egy-egy benyújtott projekt, valami történik, például most nyáron a plébánián is sikerült két falat kijavítani a plébánián is. Az urikányi régi házikót leromboljuk — az volt az úgynevezett kápolna, ott a helyi tanács segítségével új kápolnát építünk, a telekkönyvezést, a projektet és a dokumentációt a hívek adományaiból fizettük ki.”

A plébános portálunknak elmondta: ezeket a munkálatokat mind projektek segítségével lehet finanszírozni, de nagyon fontos az úgynevezett „önrész” is. Éppen ezért nagyon számít, ha a katolikus hívek komolyan veszik az egyházadót. ,,Még ha nem is nagyon jár templomba valaki, arra gondolhat, hogy ennek a városnak egy római katolikus temploma van, és az lehetne a legszebb templom, ha komolyan állunk hozzá.”

Fotó: Ruşti Alex