Állandó szellemi képzés és tanulás: a papok kötelezettsége és joga

Gyulafehérváron ülésezett a Papi Továbbképző Testület (PTT)

0
945

„A jó felkészültséghez elengedhetetlen a folyamatos és állandó szellemi képzés és tanulás, különösen annak érdekében, hogy korunk újabb és újabb, egyre összetettebb kérdéseire, problémáira, kihívásaira megfelelő válaszokkal, útmutatással szolgálhasson a pap lelkipásztori munkája minden területén.” – írja dr. Kovács Gergely érsek a 2022/II. számú körlevelében.

Ennek szolgálatában áll a Gyulafehérvári Főegyházmegye Papi Továbbképzési Programja (PTK), amelynek első két – a 2021-es és a végéhez közeledő 2022-es – évada népszerű és hasznos kezdeményezésnek, sikeres indulásnak bizonyult, és 2023-tól kezdődően egy erre vonatkozó szabályzat (Gyulafehérvári Főegyházmegye Papi Továbbképzési Szabályzata – 723/2022) alapján fog működni. E szabályzat értelmében a papok kötelezettsége és joga továbbképzési rendezvényeken rendszeresen részt venni, e kötelezettség teljesítésének nyilvántartásáról, valamint a továbbképzés koordinálásáról egy szakmai testület gondoskodik.

A 2022. május 24-én létrehozott Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképző Testület (PTT) elnöke dr. András István mesterkanonok, szemináriumi rektor, tagjai dr. habil. Diósi Dávid vicerektor, a BBTE Római Katolikus Teológia Karának dékánja, dr. Kiss Endre spirituális, Csont Ede tusnádi plébános, Takó István, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia plébánosa. A testület munkáját segíti Dávid Tünde érsekségi projektmenedzser, aki a továbbképzési program szervezési, koordinálási és logisztikai részéért felel.

András István elnök meghívására október 6-án, Gyulafehérváron ülésezett a testület, kiértékelték az eddigi eredményeket, tapasztalatokat és tanácskoztak a PTK-program következő – ötéves – ciklusáról. A testület tagjai a kispapokkal együtt részt vettek a székesegyházban tartott szentmisén.

Forrás: seminarium.ro