Kis Szent Terézre emlékeztek a gyulafehérvári kisszemináriumban

0
845
Kis Szent Terézre emlékeztek

Kis Szent Teréz ünnepének előestéjén, szeptember 30-án a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájában tartott előadást és filmvetítést Jakubinyi György nyugalmazott érsek a diákok számára.

Közel fél évszázada a Gyulafehérváron tanuló kisszeminaristák és egykori papnövendékek életében meghatározó és életre szóló élményként él Jakubinyi ny. érsek Kis Szent Teréz életéről szóló évenként – a szent halálévfordulójához közeledve – visszatérő előadása. Minden esztendőben bemutatta a „kis út” szentjének lelki nagyságát, kezdetben az általa Lisieux-ből hozott diakockák segítségével, később a CD-n megjelent kisfilmmel. Bennünk, lelkipásztorokban, akik az elmúlt évtizedekben lettünk papok, Kis Szent Teréz nevét hallva mindig megelevenednek a szemináriumi évek évenkénti vetítés-elmélkedés sorozatai.

Idén különösen is örömünkre szolgált, hogy Jakubinyi György fáradságot nem kímélve meghívásunkat elfogadta és közvetlen hangvételben a szent életének bemutatása után Kis Szent Teréz életéhez fűződő kapcsolatát is elmesélte. A líceum diákjainak a Kis Szent Teréz életét bemutató film közös megnézése mellett örömet és élményt jelentett a vele való találkozás.

A filmben mélyen megjelenik és hitelesen átjön Kis Szent Teréz egyszerűsége, és megérintett sokunkat a film egyik jelenetében szereplő felhívás, amelyet Kis Szent Terézhez – örökfogadalma előtti estén – a nővéranya intéz: „Minél közelebb kerülsz az Úrhoz, annál egyszerűbbé válsz!” Ez számunkra is üzenetet és feladatot ad. Ezt a gondolatot tettük lelki tarisznyánkba, valamint földi tarisznyánkba mindazokat a kis szentképeket, figyelmességeket, amelyekkel az érsek megajándékozta iskolánk diákjait.

A „rózsaesőt hullató csodatevő szent” 1873. január 2-án született Alençonban, Normandiában. Thérèse Martin néven látta meg a napvilágot Louis Martin ékszerész-órásmester és Azélie Guérin Martin kilencedik gyermekeként, később mint kármelita apáca a Gyermek Jézusról nevezett Teréz nevet választotta. Négy testvére – két fiú és két leány – zsenge korban halt meg. Öt leány pedig felnőtt, és mind apácák lettek, négyen a lisieux-i kármelben, egy pedig, Leonia vizitációs nővér Caen-ban, ahol anyai nagynénjük is apáca volt.

Szent Teréz négy és fél éves korában elvesztette édesanyját. A család Lisieux-be költözött, hogy a sógor családja két leányukkal valamiképpen pótolja a nagy vesztességet. A két unokatestvér közül az egyik szintén a lisieux-i kármelbe lépett. Teréz a bencés nővéreknél végezte az elemit, négy és fél osztályt. Nem bírta az iskolai közösségi élet terhét. Még egy évet magánórákra járatta édesapja. Előtte két nővére lépett a helyi kármelbe, Paulinából Ágnes anya lett, Mária megmaradt Szent Szívről nevezett Máriának. A korhatár 16 év volt, egy év felmentést adhatott a helyi püspök. Teréz egyházi felmentéssel 15 évesen lépett a kármelbe 1888. április 9-én, ahol kilenc év múlva halt meg tüdővészben 1897. szeptember 30-án. 24 éves volt. Semmi rendkívülit nem tett, de rendkívüli hűséggel szolgálta az Urat a szürke hétköznapokban, a mindennapi kötelességteljesítésben.

Kis Szent Teréz a „kis út” szentje. Vallotta a bizalom és a szeretet útját, ahol nincsenek kis és nagy tettek Isten színe előtt, csak kis és nagy szeretet van, amit a tetteinkbe beleviszünk.

Kovács József